Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

31 жовтня 2011, 10:53 Суспільство
На Сумщині дві сотні мешканців гуртожитку стали заручниками "правового колапсу"
На Сумщині дві сотні мешканців гуртожитку стали заручниками "правового колапсу"

Дві сотні людей ледь не стали безхатченками, але таки відвоювали право на дах над головою. Рік тому "Свідок" розповідав про мешканців гуртожитку в центрі Охтирки. Їх хотіли вигнати надвір, але суд заборонив. Тепер людям інший клопіт - у будівлі нема тепла, гарячої води, газу, а днями мають вимкнути струм. Міська влада лише розводить руками.

Пані Ольга веде до своєї кімнати в гуртожитку. А ще рік тому жінка мало не стала безпритульною. Її та ще зо дві сотні мешканців витурили надвір.

Ольга Петренко, мешканка гуртожитку:

- Весь етаж повністю проданий. Я, моя сусідка, моя дитина, і її сусідка. Це чотири чоловіки, які остались, яким нема чого купить, і за що купить. І куди нам іти?

Люди тоді вийшли протестувати й подали до суду на місцеве підприємство, якому належав гуртожиток. Завод опинився на межі банкрутства, і вирішив збути житлову площу. У ситуації розібралися правники: підприємство приватизувало будинок незаконно. Тож не може його продати.

Павло Собина, адвокат:

- Було задоволено позовну заяву прокурора в інтересах громадян, і було визнано недійсним свідоцтво про право власності на дану житлову будівлю.

Ольга Петренко, мешканка гуртожитку:

- Ми довго боролися, і апеляцію виграли. Тут виграли суд, і ми знаєм, що залишимося з кришею над головою, що нас звідсіль ніхто не вижене.

Радість перемоги гріє душу, але від морозів не рятує.

Людмила Отич, мешканка гуртожитку:

- У нас спартанские условия, можно снимать программу "Останній герой в гуртожитку". У нас немає гарячої води, опалення, частково відключений газ, і нам ще погрожувались відключити і світло.

У кімнатах - не більше 14 градусів. А справжні морози ще й не почалися. Тепловики не під'єднують будинку до центрального опалення, бо невідомо, хто платитиме за послугу. Бо гуртожиток тепер нічий.

Павло Собина, адвокат:

- Згідно закону про приватизацію державного житлового фонду, дана житлова будівля повинна перейти до Охтирської міської ради, це громада міста Охтирки.

У міськраді зазначають: і взяли б, та нікому дати. Будівля, як то кажуть, зависла в повітрі.

Олександр Цілуйко, в.о. Охтирського міського голови:

- Є процедура прийняття в комунальну власність, прописана чітко законодавцем. Ми повинні це чітко виконувати. Я б сказав, це правовий колапс, на мою думку. Оскільки юристи міської ради не знайшли відповіді, що ми тепер маємо робити? Восьмого-одинадцятого буде роз'яснення суду, і нехай тепер суд роз'яснює, що він прийняв, і що тепер робити.

Павло Собина, адвокат:

- Ми з громадянами зараз вже відправили листа до губернатора Сумської області і до прокурора Сумської області, щоб вони ініціювали дані питання. Для того, щоб передали на баланс Охтирської міської ради дану житлову будівлю.

Мешканці гуртожитку сподіваються, що посадовці якнайшвидше вирішать це питання, адже попереду зима.

Ольга Петренко, мешканка гуртожитку:

- Нам дуже страшно, щоб ми не остались у 30-градусний мороз без тепла. У нас маленькі дітки, ми тоже мерзнем, і ми требуєм нормальних умов для житла.