Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 жовтня 2011, 16:18 Суспільство
В одному з сіл на Львівщині у прірву можуть сповзти цвинтар і церква
В одному з сіл на Львівщині у прірву можуть сповзти цвинтар і церква

В одному з сіл Львівщини у прірву сповзають цвинтар і церква. Ці святині місцевого люду тепер у небезпеці через повені, брак грошей та чиновницьку байдужість.

Кілька мостів і доріг у селі Старому Кропивнику вже пішли в небуття. Мешканці налякані, бо нині загроза найдорожчому: могилам рідних і церкві.

Місцевий мешканець (показує могили):

- Оці можуть піти могили, бо якраз оця сторона найбільше обсувається, так що в найближчому часі, якщо так буде підсуватися, то за рік можуть могили піти в річку.

Селяни самотужки укріплюють береги: садять верби і встановлюють бетонні брили. А місцевий голова пише звернення куди тільки може. За три роки надіслав їх майже дві сотні. Та намагання людей врятуватися від стихії досі наштовхувалися на "залізобетонну перешкоду": немає грошей.

Ігор Гандзій, старокропивницький сільський голова:

- Постійно кожного року, як тільки попадають дощі, бурхлива річка розливається, і тому затоплює і присадибні ділянки, і затоплює також будинки, прилеглі до даного потічка.

Роман Свищ, мешканець с. Старого Кропивника:

- Ночами люди не сплять, навіть своє майно наготові, щоб виселятися, тому що вода піднімається так, що вода в хаті буває.

Обласні урядники заспокоюють людей, обіцяють: щаслива мить ось-ось настане.

Павло Савицький, керівник відділу Львівської обласної дирекції з протипаводкового захисту:

- На об'єкт виділено два мільйони гривень на берегоукріпленні в районі церкви. На сьогоднішній день проведені геодезичні роботи, проводяться проектні роботи.

У Старому Кропивнику чиновникам вірять, бо тільки те й залишається.