Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 жовтня 2011, 09:30 Суспільство
НБУ спростив процедуру обміну валюти: тепер достатньо документу з фотографією
НБУ спростив процедуру обміну валюти: тепер достатньо документу з фотографією

Новина від Нацбанку. Щоб обміняти долари на гривні, більше не потрібно надавати ксерокопію паспорта. НБУ спростив процедуру купівлі-продажу валюти. Як тепер працюють обмінники?

Національний банк поступився: відтепер і до закінчення "Євро-2012", щоб обміняти валюту, варто показати будь-якого документа з фотокарткою.

Сергій Арбузов, голова НБУ:

- Ми тимчасово спрощуємо процедуру купівлі банками валюти у фізичних осіб, адже ми враховуємо технічну непідготовленість банків та наближення чемпіонату "Євро-2012". Ми дозволяємо банкам купувати валюту у фізичних осіб при пред'явленні ними будь-якого документа, що посвідчує особу. При цьому копіювання документів не здійснюється.

Втім, про цю заяву голови НБУ касири обмінних пунктів не знають.

Анатолій, мешканець м. Києва:

- Нужен паспорт - снимают ксерокопию, хотя слышал, что сегодня закон, что нужен любой документ, который, ну, короче, не поменяли. У меня права с собой.

- А чем аргументировали?

- Ну, им еще постановление это не пришло, как бы. Сейчас иду искать другой обменник.

Віктор, мешканець м. Києва:

- Простояли полчаса в очереди. Люди - иностранцы, узбеки, после чего взяли на ксерокс - 10 минут ксерокопировали. То есть, люди, чтоб поменять валюту, простояли минут 40, чтоб просто поменять валюту. Вот это реальность.

Чужоземці ж скаржаться, що чимало банків взагалі відмовляються обмінювати валюту без українських паспортів. Тож, доводиться або просити друзів купити гроші, або йти до міняйлів.

Xусейн, студент з Азербайджану:

- Только украинский паспорт и регистрация. У меня сейчас регистрация нету, а я хочу обмен валют. Нет - нет, и я перезвоню, мой друг украинский, наш институт. Он приехал на обмен валюта, и он - украинский паспорт, потом обмен валют.

У банках кажуть: поки на власні очі не побачать нової постанови Нацбанку, працюватимуть як і раніше. В НБУ ж зобов'язали фінустанови ознайомити своїх працівників із новими правилами.

Сергій Арбузов, голова НБУ:

- Відповідальність на реалізацію вказаних спрощень покладаю на керівників банків. Зобов'язую їх своєму персоналу - нові норми та вимоги національного банку для забезпечення належної роботи обмінних пунктів. Для нас головне - аби населення без нарікань могло здійснювати валюто-обмінні операції.