Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

6 жовтня 2011, 16:25 Суспільство
Київський іподром можуть перенести за межі міста
Київський іподром можуть перенести за межі міста

Київський іподром можуть перенести за межі міста. Такі чутки вже давно ходять і серед працівників підприємства, і серед депутатів Київради. А особливо тепер, коли біля іподрому з'явиться метро. Що робиться на підприємстві та чи правдиві чутки про перенесення?

На Київському іподромі без настрою і коні, й люди - тут немає води. Гарячої - вже кілька років, холодної - останні тижні. Її вимкнули за несплату.

Тетяна Русинова, мешканка гуртожитку:

- У нас отключена вода за неуплату по всему предприятию, воду по часам нам подает конно-спортивная школа "Авангард", но, вот видите, какая подача.

Марина, мешканка гуртожитку:

- Помоешь посуду - останешься без ужина и без обеда. Иной раз едим просто с одноразовых тарелок.

Ситуація у стайнях - іще гірша, ніж у гуртожитку. Коней, а їх тут близько трьох сотень, взагалі залишили без води. ЇЇ доводиться носити власноруч. Кожен із конюхів щодня тагяє по, щонайменше, 30 відер.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- То колись коні на київському іподромі пили з автопоїлок, а тепер тут повернулися у позавчорашній день, воду для них носять відрами, до того, що на день одній тварині потрібно 60-80 літрів води.

Анатолій Лисак, бригадир:

- Це дуже небезпечно. Це зневоднення іде шлунка, коні їдять тільки сухі корма, більше нічого їм не поступає.

Люди стурбовані. Кажуть, води вже немає, а тепер ще й загрожують відімкнути електрику. В працівників іподрому складається враження, що їх просто звідси виживають.

Анатолій Лисак, бригадир:

- Може, вони його розвалить хочуть - я сам вже не знаю. Вже ж роздали його повністю на хазяйства. Раніше за все платив іподром, зараз вже не за що не платить - тільки вода, світло.

Директор іподрому пояснює ситуацію просто - підприємство має мільйонні борги. Іподром розташований на столичних Теремках із шістдесятих років минулого століття. Жодної реконструкції відтоді не було. А потребують ремонту і стайні, й гуртожиток, і бігові доріжки. Кажуть: на все треба близько двохсот мільйонів доларів. Міський бюджет таких грошей не дасть.

Ярослав Максимчук, в.о. керівника київського іподрому:

- Есть ряд инвесторов, ну, опять-таки, они больше работают с КМДА, то есть, мы от себя предлагаем свои предложения, чтобы мы хотели - что нужно для ипподрома, для его развития, для работы полноценной. На ближайшей сессии они должны рассмотреть этот вопрос.

Водночас рятувати іподром треба обережно, зазначають у Київраді. Дехто з депутатів вважає, що залучення інвесторів може бути просто хитромудрим планом для того, аби взагалі прибрати з Києва стайні.

Олександр Бригинець, голова комісії Київради з питань культури та туризму:

- Іподром, який тепер буде біля метро вже тепер - він стає ласим шматком для забудови житлової, і це багатогектарна площа, і абсолютно можна зрозуміти, що багато кому із будівельників там хотілося б набудувати будинків.

На думку фахівців, щоб утримувати іподром, варто залучати інвесторів частково: наприклад, дозволити комусь побудувати на території ресторан. Але повністю віддавати заклад у приватні руки не можна. Поки що з нового генплану міста іподром не зник. Щоправда, документ іще офіційно не затверджували.