Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

29 вересня 2011, 17:14 Суспільство
Українці не раді новому закону про показування паспорта під час обміну валют
Українці не раді новому закону про показування паспорта під час обміну валют

Національний банк не скасував свого рішення про обов'язкове показування паспорта під час обміну валют. Люди шоковані. Хто міняв дрібні долари, боїться втратити більше. На вулицях пожвавилися міняйли, серед яких не мало шахраїв.

Сергій Круглик, директор департаменту Національного банку України:

- Контроль должен быть на наличном рынке. Если вы поедете в другую страну, в Европу, при обмене любой суммы у вас потребуют документ, подтверждающий вашу личность. То же и в Украине. Мы гармонизируем свой рынок.

Попри шляхетні наміри зробити Україну європейською, на вулицях - повернення в буремні 90-ті: відродилися міняйли. Якщо раніше вони приваблювали ліпшим курсом, тепер він гірший, і документів ніхто не вимагає. Разом із тіньовиками на промисел вийшли шахраї. Натомість в обмінниках - клієнтури поменшало.

Працівниця обмінного пункту:

- Боятся, конечно.

- Меньше стало клиентов?

- Меньше, меньше.

Роман, мешканець м. Києва:

- Оно же везде будет засвечиваться, мои данные.

- А как же будете менять?

- Не знаю, будем искать другие выходы. Я первый раз пришел, пока не сталкивался, а там не работает.

- Вы подготовили паспорт?

- Конечно.

- А не боитесь, что ваши данные будут ксерокопировать?

- Есть опасения.

Правознавці наводять безліч прикладів, коли копію паспорта можуть використати злочинці. Небажані позики, участь в сумнівних оборудках, оформлення чужого майна. І це - далеко не все.

Едуард Багіров, правознавець:

- Если я в течение месяца буду менять, то в отдельных работником пунктов будет информация, что Иванов, Петренко, или Дмитренко обменял за месяц 600-700 долларов. Значит, у него дома могут быть другие денежные накопления.

І саме паспорт став справжнім каменем спотикання, адже, за інструкцією з НБУ лише він робить операцію з обміну можливою.

Оксана Кравченко, касирка:

- Согласно инструкции, они отталкиваются от паспорта и любого документа, который подтверждают резидентность. В нашей стране только паспорт подтверждает, что вы - гражданин Украины.

Правознавці кажуть: за такі інструкції можна позиватися до суду. Головне, спочатку зафіксувати відмову обміняти валюту за показування іншого документа. Адже те, що ви українець, засвідчує не тільки паспорт.

Едуард Багіров, правознавець:

- Военный билет выдают только гражданам Украины, водительское удостоверение - только гражданам Украины, документ порядка - только гражданам Украины. Можно назвать десятки документов, которые имеют абсолютную юридическую силу.

Нині вже подейкують, що нові правила НБУ довго не діятимуть, бо невдоволених дуже багато, і навіть у Верховній Раді. Для обранців посвідчення нардепа, фактично, замінило паспорт, та в пунктах обміну валют навіть такого документа не визнають.