Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 вересня 2011, 12:25 Суспільство
В Умань на час іудейського Нового року вже прибуло 15 тис. хасидів
В Умань на час іудейського Нового року вже прибуло 15 тис. хасидів

До Умані вже прибули 15 тисяч хасидів із 19-ти країн світу. Вони готуються до святкування юдейського Нового року - Рош Хашана - та моляться на могилі Цадика Нахмана. Подобаються такі візити далеко не всім. Правоохоронці вже склали 60 адмінпротоколів на людей, які протестували проти юдеїв та вигукували гасла "Умань без хасидів". У порушників спокою вилучили рогатки та димові шашки. Як живуть хасиди в Умані і як до них ставляться місцеві жителі?

Перша делегація з двохсот хасидів прибула до Умані 23 роки тому. Торік їх було вже 24 тисячі з 23-х країн світу. Більшість поводиться культурно та інтелігентно - молиться й поважає довколишніх. Утім, гості є різні.

Василь, мешканець м. Умані:

- Хлопці-таксисти сиділи на скамєйкє, біля готеля. Ішов хасид - поставив ногу. Той каже: "Куда ж ти ставиш, тут же люди сідати будуть". Той взяв, на абрикосі підтягнувся, ногою двинув його, і той перекинувся. Догнав його - ляпаса дав, збіглися десятка два хасидів - добре дали йому, і на тому кінець фільма, і вся защита наших інтересів. Це хай вже зроблять 5 метрів - отаке гетто огородять бетонним забором, щоб і муха наша сюди не залітала.

Петро Паєвський, заступник уманського міського голови:

- Проблеми були торік. 10 чоловік, іноземців, було депортовано за негідну поведінку. Була і поножовщина. Була і трагедія - вбивство іноземця, то вже кримінальна справа по наших громадянах. В цьому році вже були бійки.

Рувен приїхав до Умані з Ізраїля десять років тому - молитися. Сподобалося, тому вирішив залишитися і зробити невеличкий ґешефт - відкрив фаст-фуд із кошерною їжею.

Рувен, мешканець м. Умані:

- Тянет сюда, потому что здесь святые места, здесь могила очень святая и чудесная, и из-за того, что люди видят результат каждый раз, когда приезжают сюда, каждый раз больше людей, и каждый раз только увеличивается.

За словами тутешніх жителів, заможні хасиди скуповують нерухомість, а місцевих просто зневажають.

Юрій, мешканець м. Умані:

- Хасиды как относятся к нам: вроде их исконные земли. Славянская раса получается как униженная раса, потому что они уже являются хозяевами. Вот этот "ван доллар" - их выражение, это не то, что есть в наличии. То есть, люди не получают зарплат, не получают пенсий, и за эти копейки готовы выходить из дому и унижаться перед ними.

Перед нашими очима в одного з хасидів спалахнула господарча будівля. Прочани один за одного горою - негайно пропонують допомогу. Вони кажуть: мають бути єдині, саме так заповів Цадик Нахман.

Біля могили Ребе десятки людей. Вони моляться за здоров’я родичів і близьких та вважають Нахмана символом, який об’єднує хасидів зі всього світу. Надов приїхав до Умані з Галілеї. Його родина колись емігрувала до Ізраїлю, але в Україні лишилися близькі люди.

Надов, прочанин:

- Бабушка live Житомір. I love Україна. Нахман love all Україна, all people. Fix all the world - Раві Нахман. Fix Андрій Шевченко, fix Василь Кардаш, fix "Шахтар Донецьк", fix everybody!

Новий рік за юдейським календарем святкуватимуть уночі проти 29-того вересня. У ці дні на уманській вулиці Пушкіна діятиме перепустковий режим, а ладу на вулицях пильнуватимуть 500 правоохоронців.

Людмила Поліщук, помічник керівника Уманського МВ міліції:

- До числа зведеного загону входять стройові підрозділи, також спеціалісти вибухотехніки, кінологічна служба, які будуть працювати на забезпечення належного громадського порядку та забезпечення безпеки іноземців, так і безпеки мешканців нашого міста.