Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 вересня 2011, 13:15 Суспільство
На Київщині пройшов міжнародний фестиваль "Гості Стародавнього Києва"
На Київщині пройшов міжнародний фестиваль "Гості Стародавнього Києва"

Чоловіча адреналінова залежність - кожен бореться з нею на свій лад. Дехто стрибає з парашутом, хтось іде грабувати банки. Учасники міжнародного турніру на Київщині отримують адреналін від бійок, але не звичайних, а історичних - у важелезному лицарському спорядженні. У 15 сторіччі в гостях у кардиналів, шляхетних воїнів та чарівних палацових дам побував Олексій Бельський.

Обухівський район, парк "Київська Русь". На середньовічному фестивалі "Гості Стародавнього Києва" лицарський турнір. За меча послів б’ються сміливці з України, Польщі, Литви, Білорусі та Росії. Від брязкання зброї закладає вуха.

Олег - москвич. У будні він - фахівець з електронної безпеки, вихідними - лицар. В історичних реконструкціях бере участь більше 10 років.

Олег, лицар із Росії:

- Отличный парк, отличная организация, офигительное отношение к участникам, отличные оппоненты, с которыми хорошо и красиво можно подраться, даже не смотря на то, что я частично бездоспешный.

Хоча лицарство - задоволення не з дешевих, але для більшості головне - адреналін та задоволення.

Олег, лицар із Росії:

- Шлем - 150 долларов, нагрудник - где-то 130. Самый сложный элемент доспехов - это перчатки. Много сегментов, много заклепок, мастеру много работы. Пара перчаток - 200 долларов.

Олександр, лицар із Києва:

- Что можно сделать своими руками, что приходится действительно покупать, потому что, например, 2-метровый лук ты сам не сделаешь - приходится покупать. Цена лука - это 100 долларов. Дорогое удовольствие.

Ліпше битися за честь дами або меча послів, аніж на вулиці за пляшку горілки чи дозу наркотику. Місія в таких турнірів шляхетна - заохотити молодь до історичної минувшини.

Даріуш Гурчинський, радник посольства Польщі в Україні:

- Спосіб, як зацікавити молодь історією, нашою спільною історією, історією наших держав. Ці доспехи, і так далі, ця зброя - це дуже професійно виповнене, костюми. Це люди, які дійсно кохають свої країни, кохають свою історію, і вони таким чином і передають майбутнім поколінням.

Плани в організаторів грандіозні - відтворити в масштабі один до Одного стародавній Київ - із церквами, валами, будинками й замком. Тоді це місце стане туристичною Меккою, а в баталіях братимуть участь тисячі ентузіастів з усього світу.

Володимир Янченко, керівник проекту Парк Київська Русь:

- В мире нет ни одного проекта, который в реальную величину, в реальном историческом масштабе воссоздает средневековый город. Мы - пионеры в этом вопросе. Еще и не просто средневекового города, а впервые в мире воссоздается средневековый город в виде стольного города. Именно столицы некого средневекового государства. Но представьте, что в мире вдруг возникнет Вавилонская башня.

Ілля, лицар із Росії:

- Очень замечательно, особо радует, что реконструкция вала как раз нашего Владимирского - мы сами из Владимира.

На жаль, господарі, що виставили на турнір потужну команду, перемоги не здобули. Лицарського трофея - меча послів - виборола команда Польщі.

Олексій Бєльський, кореспондент:

- В минулому побували: лицар веселого мікрофону Олексій Бєльський та його вірний зброяр-камероносець - Олексій Волосевич.