Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 вересня 2011, 13:06 Суспільство
Як уникнути жертв унаслідок тисняви​​?
Як уникнути жертв унаслідок тисняви​​?

Щорічно в тиснявах гинуть десятки тисяч людей, бо серед розбурханого натовпу ціна людського життя зменшується в рази. З наближенням "Євро-2012" ця проблема стає актуальною і для України. Як запобігти трагедії стадного інстинкту?

"У натовпі накопичується лише дурість, а не розум", - Густав Лебон, французький науковець.

Лікар:

- Начнем с пальчиков. Как наши пальчики, Галина? Хорошо, молодец. Пальчики танцуют, молодец. А теперь кисти танцуют. Молодчина, хорошо.

Мешканці Чевонограда Галині Кривовій - 25. Вона не може самостійно виходити надвір, у неї поганий зір. Дванадцять років тому ще дівчинкою була серед глядачів кіношедевру "Армагеддон". Тоді через порушення працівниками кінотеатру правил безпеки у приміщенні виникла страшенна тиснява. З сеансу того дня не повернулися четверо дітей, а десятки, як і Галина, дістали численні травми.

Ольга Колчанова, психолог:

- Если мы посмотрим на маленьких детей, которые в группе детского сада - когда один начинает плакать, кто-то подхватывает, и скоро плачут уже все. В толпе в стрессовой ситуации срабатывает механизм - регрессия: люди возвращаются в то беспомощное состояние малыша.

На думку фахівців, тиснява - явище, що повертає людину до первісного стану, коли найголовнішою її цінністю був інстинкт самозбереження. Зберегти життя в давнину можна було тільки у стаді, де всі виконували команди вожака.

Так було одинадцять років тому в Мінську. Кількасот людей, рятуючись від зливи з градом, кинулися до підземного переходу найближчої станції підземки. На мокрих сходах падали й топтали одне одного. Як наслідок - п'ятдесят троє осіб загинули, сотні дістали тяжкі травми. А все через парубка, що першим кинувся до схованки. Вгамувати ж натовп мастака не знайшлося.

Ольга Колчанова, психолог:

- Это может быть какое-то влияние, например, через громкоговоритель. Людям четко говорить о том, что им надо делать. Спокойно, четко. Люди это тоже воспринимают. В том регрессивном состоянии, в котором они находятся - как мама их успокаивает.

У такій критичній ситуації, радять фахівці, за жодних обставин не втрачати самовладання. Щоби не сталося непоправне, слід дотримуватися кількох простих правил.

Вікторія Рубан, помічник керівника ГУ МНС України в Київській області:

- Ніколи не намагайтеся йти проти натовпу. Вибирайтеся з нього вздовж напрямку руху. Небезпечні вітрини, грати, стовпи, дерева - все нерухоме, за яке ви можете зачепитися. Не можна чіплятися руками за щось, піднімати речі, що впали на землю, тому, що ви миттєво будете затоптані натовпом.

Коли ж відчуваєте, що ситуації не контролюєте, намагайтеся не чинити спротиву розбурханому натовпові.

Вікторія Рубан, помічник керівника ГУ МНС України в Київській області:

- Якщо на вас є довгий шарф, то звільніться від нього, щоб уникнути задушення. Застебніть на одязі усі ґудзики та бликавки, щоб ні за що в натовпі не зачепитися. Упавши на землю, скрутіться у клубочок. Якщо є така можливість, ляжте на бік, закрийте руками голову та потилицю.

Одним із тяжких випробувань на соціальну зрілість для українців стане майбутній футбольний чемпіонат, аби на щойно збудованих стадіонах не повторилася сумнозвісна ліверпульська тиснява двадцятирічної давнини, їх тепер ретельно перевіряють.

Олександр Хорунжий, керівник відділу ГУ МНС у м. Києві:

- Дуже велика увага приділяється шляхам евакуації, спеціальним виходам, щоб люди вчасно могли евакуюватися зі стадіонів. Якщо станеться якась надзвичайна ситуація, то людям, в першу чергу, потрібно виконувати поради рятувальних екстрених служб, які будуть чергувати на місцях проведення чемпіонату.

Та головною запорукою безпеки залишається наша свідомість. Тільки вона може завадити низьким інстинктам і запобігти непоправному.