Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 вересня 2011, 12:48 Суспільство
Статистика: ризикувати життям заради ближнього готовий лише кожен восьмий українець
Статистика: ризикувати життям заради ближнього готовий лише кожен восьмий українець

За статистикою, ризикнути життям заради ближнього нині згоден лише кожен восьмий українець. Не вагаючись, рятувати потопельника чи кинутися у вогонь за погорільцями більшості людей заважає природний страх. Звідки ж беруться справжні герої?

Двадцятитрирічного оперативника з Чернігівщини вітають колеги та журналісти. Цей худорлявий парубок врятував матір двох неповнолітніх дітей. Того нещасливого вечора Наталя зі своєю малечею йшли мостом. Раптом їй стало зле, і вона впала в річку. Саме в цей час на завдання їхала спецгрупа з місцевого райвідділу. На допомогу жінці кинувся лише один.

Денис Маленчук, оперативний співробітник Городнянського МВ міліції:

- Среагировал, нырнул, вытянул. В тот момент не задумывался: страшно - не страшно. Надо было вытянуть, и всё.

Повторити героїчний вчинок Дениса може далеко не кожен, кажуть психологи. Для цього людина повинна мати певний набір психофізичних якостей.

Ольга Колчанова, психолог:

- Это яркий пример, когда инстинкт самосохранения вроде бы рациональный, а не срабатывает, человек нерационально поступает, рискует своей жизнью. У человека психика формируется намного сложнее, и больше психологических и бессознательных процессов во время воспитания закладывается.

Саме таким вихованням може похвалитися і 14-річний школяр із Херсонщини. "Свідок" вже розповідав, як під час прогулянки хлопчик побачив дим у сусідській оселі. Не вагався й хвилини: скочив у палаючий будинок, і витяг звідти двох дітей і паралізовану бабусю.

Вадим Бекетов, рятівник:

- Я вибив двері, дітей я виніс. Бабушку витащив, потом я дітей схватив, побіг до себе додому. Тут мамка моя вибігла, я кричу: "Визивай пожарку".

Чи не найбільше героїчні якості вирізняються в пожежників, твердять психологи. Це й не дивно, адже готовність новобранців до самопожертви перевіряють за допомоги спеціального тестування. А долати страх навчають на щоденних тренуваннях.

Вікторія Рубан, помічник керівника ГУ МНС у Київській області:

- Для того, щоб рятувальники не боялися психологічного навантаження, яке дуже велике у навчальних закладах, які вони закінчують, з ними проводять спеціальні навчання. Це психологічна полоса, де проходять тренування рятувальники, де імітуються температурні нагрузки, димові загрузки, та інші, з якими вони стикаються у бойовій роботі.

Численні опитування свідчать: ризикнути життям заради ближнього готовий лише кожен восьмий українець. Та не це страшно, набагато гірше, коли до чужого горя байдужі. Так сталося в одному зі столичних будинків. Чоловік катував подругу, а сусіди з переляку поховалися по домівках. Нелюд рубав свою жертву сокирою просто на сходовому майданчику, однак на відчайдушні крики ніхто не звернув уваги.

Володимир Дмитренко, заступник керівника відділу ГУ міліції м. Києва:

- Особливо наголошуємо, що вбивали її протягом 40 хвилин, і ніхто з сусідів не викликав міліцію, і не прийшов на допомогу. Тобто, напевне, якби громадяни проявили пильність, то, напевне, ця жінка залишилася б живою.

Тож іноді потрібно пересилити свій страх, можливо, це врятує комусь життя.