Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 вересня 2011, 13:14 Суспільство
У Львові мешканців пам'яток архітектури змушують міняти вікна на дерев'яні
У Львові мешканців пам'яток архітектури змушують міняти вікна на дерев'яні

Львів'ян, які мешкають у будинках - пам'ятках архітектури, влада через суд змушує змінювати пластикові вікна на дерев'яні. Витрати й незручності при цьому чиновників не обходять. Урядники стверджують, що склопакети були встановлені незаконно.

Спотворювати фасади будинків, які є пам'ятками архітектури, забороняє закон, кажуть урядники. Окрім того, міська влада допомагає фінансово та організаційно реставрувати старі дерев'яні вікна. Власникам таких достатньо заплатити лише 20 відсотків вартості робіт. Та окремі мешканці знехтували цим.

Ірина Маруняк, керівник Галицької райдержадміністрації м. Львова:

- В даній ситуації люди порушили закон, тобто, поміняли вікна на пластикові, не погодивши ні з ким, самовільно порушуючи всі норми і правила, і тому суд примушує цих людей приводити вікна до автентичного вигляду, тому допомоги, інвестицій людям не дається.

Змусити поміняти вікна добровільно майже неможливо. Тож влада робить це через суд. Подали 32 позови із вимогою замість пластику встановити дерев'яні рами. П'ять з них суд вже задовольнив. У двох квартирах мешканці виконали це рішення без опору. Та є й такі, що вердикт Феміди зневажають. На них чекає кримінальна відповідальність, запевняють судові виконавці.

Олександр Бойко, судовий виконавець:

- Ми повторно застосовуємо штрафні санкції та скеровуємо подання в прокуратуру для порушення кримінальної справи за умисне невиконання фізичною особою рішення суду. Вказана норма закріплена в кримінальному кодексі України.

У квартирі Олександра - пластикове вікно. Він один із тих, до кого влада позивається. Каже, не має грошей на заміну.

Олександр Анішин, мешканець м. Львова:

- Це дорого, і це витрати на нові вікна. По-перше, фасад, якщо вони говорять про фасад, він вигляду не має ніякого, він весь лущиться, і тим ж не повинні займатись мешканці, а рада. Думаю, це не справедливо взагалі.

Чиновники нарікають: не лише мешканці нехтують законом. Це роблять й ті, що мають його захищати.

Лілія Онищенко, керівник управління Львівської міської ради:

- Будинок на вулиці Бандери 3 - там розміщений залізничний суд, також поміняні вікна на другому поверсі на пластикові.

Чи буде позов до суду... на суд - поки невідомо. А от на містян чекає шквал звернень до Феміди - за підрахунками посадовців у середмісті Львова демонтажеві підлягає ще 12 тисяч пластикових вікон.