Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

7 вересня 2011, 13:09 Суспільство
На Житомирщині після смерті господаря невістка не пускає в будинок свекруху
На Житомирщині після смерті господаря невістка не пускає в будинок свекруху

Хто в хаті господар? У колись дружній родині з Житомирщини вирують неабиякі пристрасті. Після смерті господаря не можуть поділити хату його дружина та мати. Розбиралася в заплутаній історії Марина Борисполець.

Бабуся розмовляє з онукою:

- Пусти!

- Нельзя в хату.

- Дай я пройду, подивлюсь, де моя кімната.

- А чого ти не пускаєш бабушку в хату?

- Бо сказали нікого не пускать.

Отак зустрічає 63-річну бабусю рідна онука. Негаразди у великій та дружній родині Покидових почалися після смерті господаря. Ще років шість тому Галина Йосипівна відписала свою половину хати синові. Те саме зробили троє її доньок і чоловік. Та за деякий час син жінки трагічно загинув. І відтоді дружина та мати покійного не можуть дійти згоди, хто ж господарюватиме в оселі.

Галина Покидова, мешканка м. Коростишева:

- Він мався мені одкупити житло, бо це ж дарчо моєї півхати. А я дарчо йому отдала, но не одкупився й погіб.

Тепер колишня невістка має нового чоловіка - з ним і двома дітьми живе в будинку, а Галину Йосипівну до помешкання не пускає. Її виселили до літньої кухні, яка за документами навіть не є житловим приміщенням. Жінка спочатку не дуже пручалася, чекала, поки Феміда розсудить. Та, коли родичі відрізали їй воду, світло та газ, терпець урвався.

Галина Покидова, мешканка м. Коростишева:

- Там продукта вся попортилася, я її закопала, і рибу, і масло, осьо. Кажуть в сольоній воді буде, а воно спортилося.

У невістки свої аргументи. Каже, залишила пенсіонерку без вигод цивілізації, бо та не всі квитанції оплачувала.

Тетяна, мешканка м. Коростишева:

- Платить треба за все. За чотири роки можна було запитать: "В тебе є чим платить?" А можна було прийти, дать хоть 20 рублів?

І нині молодиця категорична: каже, свекруху пустить до хати тільки після рішення суду. Доти пенсіонерці до будинку - зась.

Тетяна, мешканка м. Коростишева:

- Я жду суда. Має прийти незавісімий експерт, який виділить, в натурі, мою частку, її частку, і двоє дітей, і тоді - будь ласка, хай забирає своє, я все віддаю. Ми розділяємось заборами.

А от юристи кажуть: не має права невістка не пускати жінку до хати. За законом, обидві поки в однаковій ситуації, бо ніхто зі спадкоємців ще не має документів про те, кому й яка частина будинку належить.

Оксана Дегтярьова, юристка:

- На даному етапі часу вони мають рівні права на володіння і користування, на експлуатацію майна, але на не розпорядження. Тобто, кінцеве рішення щодо того, що ти маєш тут, не ходи туди, а ходи сюди - невістка матері померлого немає право.

Та поки холодильник, плита та телевізор у літній кухні, де нині мешкає Галина Йосипівна, не працюють. Вечори пенсіонерка проводить перед свічкою, й найбільше боїться настання холодів. Не знає, чи виживе в зимному, сирому й темному приміщенні.