Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 вересня 2011, 12:38 Суспільство
На Буковині затримано лідера релігійного угруповання сімейного типу
На Буковині затримано лідера релігійного угруповання сімейного типу

"Свідок" уже розповідав про буковинського сектанта, якого затримали з підозри в утриманні в рабстві жінок, розбещенні неповнолітньої та жорстокому поводженні з дітьми. Чоловік, що тепер за гратами, вкотре став батьком. Його 15-літня коханка народила хлопчика. Інші 14-ро дітей керівника нелегального релігійного угруповання нині живуть без поводиря. Вони вороже сприймають навколишній світ, в школу не ходять, і погрожують голодуванням, якщо Сергія Лисака триматимуть за гратами.

Гостей у будинку скандального лідера релігійної громади вітають не радо. Молодші діти одразу ховаються, а старші хоч і не відмовляються від спілкування, знімальну групу на подвір'я не пускають.

Естера, донька затриманого:

- Мы хотим, чтоб папу вернули назад. Нам очень хорошо было с папой, и к нам пришли и взяли его. Зря. И все дети скучают о нем.

Гошо, син затриманого:

- Хотим, чтоб вернули его назад, скучно без него.

Нагадаємо, в липні цьогоріч Сергія Лисака, лідера релігійної секти в селі Котелевому затримали з підозри в розбещенні неповнолітньої. Під час обшуку знайшли іншу його коханку, прикуту до ліжка ланцюгом. Незважаючи на це, діти повторюють: їхній батько невинуватий.

Маріан, донька затриманого:

- Папа ничему плохому нас не учил. Учил, чтоб смотреть за детьми, чтобы не биться, не красть. Все, чтоб было хорошо. Они сказали, что папа нас учил плохому. Это неправда.

Працівники соціальних служб підтверджують: діти насправді вірять, що батько невинуватий, бо іншого життя вони не знають, і свій побут вважають ідеальним.

Юлія Яківчек, керівник служби у справах дітей Чернівецької облдержадміністрації:

- Діти не винні. Їм буде надзвичайно важко, тому що, можна сказати, з молоком матері їм насаджувалося те, що цей світ - ворожий проти них. Важко дітей переконати, що той спосіб життя, яким вони жили, він не був правильний, що є інше, що є навколо люди, діти, з якими вони мають, будуть в своєму житті спілкуватися.

Всі діти, зауважують фахівці, малоосвічені, читають і пишуть погано, бо до школи не ходять. Ще місяць тому сім'я не дотримувалася елементарних правил гігієни, де малюки, буквально, борсалися у бруді. Попри те, члени невеликої громади з надією чекають на будь-яку звістку від батька та чоловіка.

В'ячеслав Хабайло, керівник сектору УМВС України в Чернівецькій області:

- Ця особа перебуває в львівській обласній психіатричній лікарні, де, власне, проводяться судово-психологічні експертизи, і обіцяють вже на початку вересня цього року отримати заключення.

Що розслідування чесне - члени родини затриманого не вірять. Вони налаштовані рішуче. Кажуть, якщо поводиря не випустять - оголосять голодування.