Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 вересня 2011, 11:58 Суспільство
Співробітники МНС відвідали школярів в перший навчальний день
Співробітники МНС відвідали школярів в перший навчальний день

Дітей із рюкзаками на вулицях України побільшало. Вчора школярі відзначали перше вересня. Коли учні гризли граніт науки, а батьки за них раділи, Борис Сачалко дізнавався, чи безпечно в навчальних закладах.

На годиннику - восьма. Школярі вже на півдорозі до школи. Щоб цей шлях був безпечним, першим уроком у столичних навчальнях стали правила дорожнього руху.

Вчитель:

- Цей знак у нас - надземний переход.

Щоб науку засвоїли ліпше, малим школярам роздають малюнки. Тут показано, як поводитися на дорозі.

Вчитель:

- Люди стоят, когда красный мигает. Машины стоят, когда красный загорается.

Наступні кілька годин школярі гризтимуть граніт науки. Їхній спокій стережуть, хто як. У новомодних гімназіях останній крик моди - турнікети. Якщо пройти повз лазера, не притуливши картки, - запрацює сирена. Мати Олеся на турнікети не покладається.

Олеся, мати першокласника:

- Охрана обязательная, потому что дети маленькие, бегают, и окна. Считаю, надо, как минимум, на каждый этаж по охране. Человек сможет и подержать, и руку подержать, и в класс отвести, а турникет ничем не поможет.

Директори до охорони ставляться критичніше. Адже за дітей повною мірою відповідають і вчителі.

Ірина Демидова, директорка школи:

- Знання спілкування з батьками, з дітьми. До дітей має бути спеціальна підготовка. Немає таких охоронців, які б мене зараз влаштовували. Ми вирішуємо це питання кількістю вихователів, кількістю вчителів.

Не оминули шкіл і МНСівці.

Співробітник МНС, запитує у дітей:

- Який телефон у рятувальників? Ану дружно сказали?

- "101"!

Як вибігти під час пожежі, як вберегтися в полум'ї - правила виживання в екстремальних умовах потрібно вчити ще змалечку, переконані рятувальники.

Валерій Ненюк, заступник керівника відділу ГУ МНС України в Київській області:

- Бачите, тут є таке кільце. Да, ви маєте це кільце різким рухом, як гранати в фільмах, кільце вийняли… Якщо діти з дитинства будуть навчатися цим правилам, то вони будуть відкладатися в глибинах підсвідомості, і в майбутньому це може їм знадобитися.

На годиннику друга - час іти додому. За статистикою, школярі об'єктами нападу стають нечасто. Міліціянти кажуть: ставали б ще рідше, якби не провокували злодюг. Дорогий мобільний телефон, вихваляння кишеньковими грішми - втриматися від такої легкої наживи грабіжникові складно. Та якщо спіткало горе, радять одразу телефонувати в міліцію.

Володимир Дмитренко, заступник керівника відділу ГУ міліції м. Києва:

- Не бежать домой, как это часто происходит, что совершаются нападения - и ребенок вместо того, чтобы звонить в милицию, идет к родителям, родители думают три-четыре дня, а потом обращаются. Надо звонить сразу.