Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 серпня 2011, 13:28 Суспільство
У чому полягає робота конвойної команди внутрішніх військ?
У чому полягає робота конвойної команди внутрішніх військ?

Їхня місія - стерегти засуджених. Перша конвойна команда у внутрішніх військах з’явилася у столиці вісімдесят один рік тому. Кількість утеч тюряжників за цей час можна перерахувати на пальцях. Наскільки складно транспортувати позбавлених волі?

Гавкіт собаки, суворі обличчя, зброя напоготові, довкола колючий дріт. Чергову партію ув’язнених після вироку суду доправляють на зони. У конвойних повна інформація про засуджених: хворих на СНІД, відкриту форму туберкульозу та особливо небезпечних садять в окремі камери. Зовні цей вагон схожий на поштовий. Усередині ж буцегарня на колесах - клітки, охоронці, камери спостереження.

За тюряжниками у вагоні двадцять чотири години контроль - і солдатський, і електронний.

Олександр Кириченко, заступник керівника штабу військової частини:

- Виведені камери в коридор спеціального вагону, в тамбур - для забезпечення більш надійної охорони. Начальник варти бачить, як виконують службу військовослужбовці, підлеглі йому, як поводять себе засуджені - при виході в туалет, при загрузці-вигрузці на станціях.

Руслан їде на зону не вперше. Цього разу засудили за крадіжку. Везуть до Житомирської колонії.

Засуджений:

- Чи думали ви колись збігти із зони, чи із цього вагону під час конвоювання?

- Ні, ніколи не думав. Такі не приходили в голову речі ніколи.

Поруч досвідчених вартових - молоді солдати. Хоча новачків і готують кілька місяців, найтяжча для них перша поїздка. Тюряжники зі стажем - добрі психологи, відчують внутрішній страх - почнуть морально тиснути.

Олександр Григор'єв, заступник командира батальйону війської частини:

- Начиная от сленга - жаргона, тот, который в местах не столь отдаленных, проверяют. Есть определенные запреты - тоже курение в вагоне, той же подаче кипятка. Кипятка принеси, то принеси, как ведет себя, какие действия, манеры, боится - не боится, как он команды выполняет.

Деякі тюряжники - великі спритники. Заборонені речі так пронесуть - ніколи не здогадаєшся. Марихуана в заварці, виточений із ложки ніж, надійно сховані гроші - чого тільки не намагаються перевезти засуджені.

Олександр Григор'єв, заступник командира батальйону військової частини:

- На одном из обысков ехали с обыкновенными пластмассовыми ведрами - 20-литровыми, и там было двойное дно. Наши военнослужащие его вскрыли, и там был мобильный телефон. Начальник караула, почему-то, обратил внимание на одного заключенного, и во время обыска тот открыл полость рта. Увидел маленькую ниточку на угловом зубе. За эту ниточку потянули - а у него, практически, в желудке был мешочек с кокаином.

У внутрішніх військах упевнені: конвойна служба хоча й тяжка, зате виховує з хлопців справжніх чоловіків. І жоден із них після демобілізації не поміняється з тими, від кого тепер захищає суспільство.