Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 серпня 2011, 17:58 Суспільство
На Івано-Франківщині МНС оголосило війну з борщівником
На Івано-Франківщині МНС оголосило війну з борщівником

Борщівник Сосновського - це рослина, яка становить загрозу для людей. На Івано-Франківщині кількість уражених збільшується щороку. Наступ рослини набув характеру надзвичайної ситуації, тож за небезпечну траву взялися в МНС.

Пані Оксана від борщівнику страждала не раз. Мала опіки на шкірі. До лікарень не йшла. Давала раду народними засобами. В їхньому селі ця рослина всюди.

Оксана Барбак, співробітниця Каміннецької сільради:

- В нашому селі було багато випадків: діти діставали опіки, гралися в футбол, люди косили - діставали опіки, по ногах, і по руках, всюди.

У селі Каміннецькому тільки в полі борщівнику близько сімдесяти гектарів. Люди у відчаї. Самотужки здолати рослину не в змозі. Знищувати приїхали фахівці з МНС - хімікатами й механічним способом.

Оксана Барбак, співробітниця Каміннецької сільради:

- Борщівник - небезпечна рослина, розповсюдився біля річки Стрим. Ба, на присадибних ділянках дуже шкодить, насіння розповсюджується, люди не можуть дати ради

Андрій Федорович, Каміннецький сільський голова:

- Камінецька сільрада вдячна керівництву МНС за допомогу, у нас найбільша площа борщівника, ми дуже вдячні.

Рослина сягає 3 метрів заввишки. На Україні її висіяли для годування рогатої худоби. Згодом від борщівнику відмовилися, бо токсичний - містить кумарин, що спричиняє опіки.

Оксана Суканець, лікар-дерматовенеролог:

- Після з контакту з борщівником почалося почервоніння, з'являються набряки, множинні міхури різних розмірів, відчуття свербіжу. Після того, як ви відвідали ліс чи поле, де росте борщівник, слід попрати, не вручну, а в машинці.

За перших ознак опіків треба одразу звернутися до медиків. Тоді одужати можна за два тижні. Наслідки ж неправильного лікування - астма чи тяжка алергія.