Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 серпня 2011, 09:22 Суспільство
В Україну щороку потрапляють сотні нелегальних мігрантів
В Україну щороку потрапляють сотні нелегальних мігрантів

Щороку до України нелегально потрапляють сотні мігрантів. Часто без документів, грошей та знання мови - ці люди змушені блукати контрабандними стежками та шукати шпарини до ситої й заможної Європи. Чим закінчуються поневіряння нелегальних переселенців в Україні?
Мартін родом із Нігерії. Двадцять років тому він приїхав до України на навчання, тут одружився і став батьком. Нині фаховий юрист-міжнародник, щоби прогодувати сім'ю, продає взуття. Термін його перебування в нашій державі давно збіг. Тепер він - нелеґальний міґрант.

Мартін, продавець:

- Когда речь идет о гражданстве или простой регистрации, чтобы это получить, тут это очень трудно. Было дело, ко мне приезжал "Беркут", меня забрали. Я им рассказал, кто я, что я, и чем я занимаюсь здесь. После тогою, как я получил бумагу о депортации, я подал в Соломенский районный суд.

Результатом тривалого судового процесу став дозвіл лише на тимчасову реєстрацію. Однак Мартін і цьому радий, мовляв, інші міґранти й такого не мають.

Салім, мігрант:

- Началась у нас Интифада - скандал между Израилем и Палестиной. Решил я назад в Украину. Здесь спокойно, тихо. Я по професии фермер. А здесь есть земля, черная. Много вода - можно чем заниматься.

А от цьому колишньому київському студентові пощастило значно менше. Його в купі з трьома десятками шукачів щасливої долі заарештували на російсько-українському кордоні. Тепер усіх мають депортувати.

Павло Чава, заступник керівника пункту тимчасового перебування іноземців:

- Це представники з 25 країн світу. Історія у кожного особиста. Мають можливіть вільного переміщення по території пункту, проживають в окремих кімнатах, розрахованих на поселення від трьох до восьми осіб. На момент прибуття вони проходять огляд лікаря.

Щороку до України потрапляє понад сотню нелеґалів. Більшість з них опиняється в чужій для них країні без документів, грошей і елементарного знання мови. Щоби відвернути неминучу депортацію на Батьківщину, більш-менш освічені іноземці намагаються отримати статус біженця.

Тухан Едієв, керівник Чернігівського комітету захисту прав людини:

- Если человеку предоставляется статус беженца, он имеет все права гражданина Украины, кроме избирательных , служба а в армии. А так - полный спектр прав: он может заниматься предпринимательской деятельностью, может устраиваться на работу. Он может, в принципе, выезжать за границу, выдаются проездные документы.

Однак стати законним біженцем вдається далеко не всім. За словами юристів, з кожної сотні таких заяв українська держава задовольняє з десяток. Тож по закінченні обов'язкових півроку перебування в пункті і подальшій примусовій депортації більшість міґрантів знову з'являються в Україні.

Тухан Едієв, керівник Чернігівського комітету захисту прав людини:

- Все граждане Афганистана, которые освобождаются, стремятся поехать в Одессу. Там самая большая диаспора афганцев.Сомалийцы пытаются поехать в Винницу - там большая сомалийская диаспора. Они тянутся к своим, которые им подсказывают, как, что где и куда.

А далі - знову і знову біг по колу. Пошуки шпарин до омріяної і ситої Європи можуть тривати роками, і в більшості випадків закінчуються нічим.