Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 серпня 2011, 16:47 Суспільство
На Херсонщині рибінспектори полюють на торговців червонокнижною рибою
На Херсонщині рибінспектори полюють на торговців червонокнижною рибою

Ми далі розповідаємо про рейди рибінспекторів на Херсонщині. Там не тільки пропонують споживачам сумнівну лускату, а й спонукають браконьєрів нищити її рідкісні види. Про червонокнижну таранку.

На базарах - осетрина, хіба що, на картинках. На полицях цієї риби ви не побачите. Бо її вилов і продаж забороняє закон. Утім, якщо дуже попросите - червонокнижний делікатес для вас принесуть за лічені хвилини. Так учинили й рибоохоронці. Торговець запізно зрозумів, що вскочив у халепу. Риба, яку він хотів продати, не тільки заборонена, а ще й тхне.

Володимир Московко, старший державний інспектор "Головрибводу":

- Вот замороженный осетренок. По всей видимости, судя по его состоянию, эта рыба выловлена, минимум, месяц назад, может, больше, потому что жабры вообще черного цвета, и я бы побоялся ее употреблять в пищу.

А ось і керівники базару. Вони першими мали б запобігати правопорушенням на своїй території. Та цього разу чогось звинуватили інспекторів.

Керівник базару:

- Здесь есть нарушение, на ваш взгляд?

- Я не рыбинспектор, и не могу сказать, есть ли нарушения.

- Вы каким образом здесь находитесь?

- У нас есть план приказ, соответственно какому мы работаем.

- Но вы должны работать согласно закону. Это частная территория. Там сказано, как вы можете сюда зайти.

Такі факти зафіксували чи не на кожному базарі в генічеському районі. За півдня перевіряльники вилучили 73 кілограми осетрини. Збитки шалені, натомість, штрафи, чомусь, мізерні. Ось, приміром, такий красень важить на тисячу гривень, стягають за його продаж удесятеро менше. Що треба жорсткіше карати - вважають і на єдиному осетророзвідному заводі. Там цінну рибу вирощують державним коштом. Щорічно підприємство випускає більше мільйона особин. Та тільки тридцять відсотків доживає до репродуктивного віку.

Віталій Плугатарьов, директор Херсонського осетрового заводу:

- Вот в этом году вот такая молодь стерляди и русского осетра, вот таких было выпушено 1 миллион 52 тысячи в Днепр. Есть природные факторы - те, которые влияют. Загрязнение воды, это влияет на инкубацию осетровых. Браконьерский фактор тоже.

Охочих збагатитися коштом держави багато. 96-го в Україні затримали майже п'ять тисяч браконьєрів. 2010-го - сто десять тисяч. Шукати порушників журналісти "Свідка" вирушили до Скадовського району. За оперативною інформацією, там натрапили на сліди. Нас зустрічають прикордонники. Вони не тільки охороняють державні терени, а й полюють на браконьєрів. Розповідають: порушники дуже обережні, і марно не ризикують. Інколи на них чатують усю ніч, а вони не з'являються. Тоді доводиться мочити ноги. Рибінспектори констатують: браконьєрські знаряддя дорогі, але швидко оплачуються. Ось, приміром, ятер коштує сімсот гривень. Його, ймовірно, спалять. Та вже наступної ночі тут буде інший. Прикордонники жартують: це як по гриби ходити.