Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 липня 2011, 14:26 Суспільство
В Україні перевірили пожежну безпеку об'єктів масового перебування людей
В Україні перевірили пожежну безпеку об'єктів масового перебування людей

Тим часом, по всій Україні перевіряють стан пожежної безпеки об'єктів із масовим перебуванням людей. Позапланові ревізії пройшли санаторіями, притулками, школами й торговельними центрами. Звідки чекати небезпеки?

Свідок:

- Згоріла кімната, ліжко, корпус.

Отак взимку цьогоріч на Вінниччині палав корпус санаторію "Поділля".

Постраждалий:

- Пожар, нет света. Дым, спасались, как могли, на самом деле.

Головно, вистрибували з вікон. Загинула одна людина. Ймовірна причина займання - неправильна експлуатація нагрівальних приладів. Схожа трагедія сталася на початку липня - на Рівненщині згорів інтернат для пенсіонерів.

Свідок:

- Диму - дихати нічим! Горить, в небеса вогні. Страх, ляк: те кричить.

Загинуло шістнадцятеро людей. Бо зайнялося вночі, вогонь помітили не одразу, а більшість тутешніх мешканців самостійно не пересуваються. Утім, і порушень тут нарахували чимало. На необхідність усунення яких, до речі, напередодні трагедії вказували різні перевірки.

Оце найрезонансніші пожежі, які сталися в Україні на так званих об'єктах масового перебування людей. Утім, як показує практика, чи то пак - перевірка МНСівців, трагедії у таких закладах цілком можливі.

Співробітник МНС:

- Таких об'єктів в Україні налічується 67 тисяч.

Майже всі їх позачергово перевірили рятувальники. Результатами шоковані: виявлено майже мільйон порушень. І це не банальні - брак або закінчений термін придатності вогнегасників, то тотальне ігнорування пожежної безпеки.

Іван Криса, перший заступник голови Держінспекції техногенної безпеки України:

- Обладнання пожеж сигналізації, ремонт пожеж сигналізації - це забезпечення будівель захистом, ремонт електрообладання, проводки, шляхів евакуації.

Погоджуються, що це потребує видатків. Утім, у рятувальників своя арифметика. Краще витратити тисячі на необхідне устаткування, аніж мільйони на ремонт та відновлення в разі лиха. Вочевидь, не поділяють цієї точки зору керівники об'єктів, бо ж боротися з порушеннями не поспішають. Зі знайдених відхилень не усунене - кожне четверте. А МНСівці їх навіть до пуття покарати не можуть. Хіба що, штраф виписати… сміховинний.

Іван Криса, перший заступник голови Держінспекції техногенної безпеки України:

- Згідно нашого законодавства, сума штрафів дуже невеликі - від 8,5 до 170 грн.

До кримінальної відповідальності ж притягують лише, коли сталася пожежа.