Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 липня 2011, 13:45 Суспільство
На Харківщині на Зміївській ТЕС провели навчання з ліквідації пожежі
На Харківщині на Зміївській ТЕС провели навчання з ліквідації пожежі

Схід України знеструмлено. Є загроза водневого вибуху. Долати таку надзвичайну ситуацію довелося рятувальникам на Зміївській теплоелектростанції - колись найбільшій ТЕС у Європі.

Третій енергоблок, де, за легендою, розпочалася пожежа, зараз в резерві, електрики не виробляє, але готовий до пуску будь-якої миті. Коли оголосили тривогу, персоналу станції не евакуюють. До прибуття рятувальників працівники мають самотужки гасити вогонь.

Олександр Харченко, старший інспектор з пожежної безпеки Зміївської ТЕС:

- Персонал не уходит, пока работает оборудование. Они должны перевести оборудование и сохранить его. В данном случае - раз пожар был на генераторе, надо было выпустить водород, перевести на азот, провести ряд мероприятий, чтобы сохранить и кровлю, и корпус, близлежайшее оборудование. Поэтому персонал покидает последним.

Ситуація вкрай небезпечна: горить мастило. До того ж, у технології вироблення електрики задіяний водень. Може статися вибух.

Юрій Зябко, співробітник Зміївської ТЕС:

- Поэтому в течение 20 минут надо стравить водород, перевести генератор на азот. Это водородная бомба. И потом - тушение масла, которое с давлением до 20 килограмм, разливается по всему...

Еменесівці навчання оцінюють позитивно. Щоправда, кажуть: рятувальники були не на багато, але кращими. Але й пожежна служба станції спрацювала професійно.

Олег Бєлай, керівник відділу ГУ МНС у Харківській області:

- У них работа, связанная с чрезвычайной ситуацией - это один из элементов. Основная работа у них - бесперебойная работа предприятия, агрегатов. Та ситуация чрезвычайная, которую мы сегодня отрабатывали - для них экстремальная. Для работника пожарной охраны, МЧС - это не экстремальная ситуация, это обычная работа.

Основу навчань склала цілком реальна подія - пожежа на генераторі через розгерметизацію мастильного проводу. Таке час від часу буває, кажуть енергетики. Не на цій станції і не щодня, але трапляється. Навчання для того й потрібні, щоб кожен знав, як діяти у справжній надзвичайній ситуації.