Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 липня 2011, 15:42 Суспільство
На Рівненщині рятувальники перевірили лікувальні заклади на пожежну безпеку
На Рівненщині рятувальники перевірили лікувальні заклади на пожежну безпеку

Після масштабної трагедії на Рівненщині, де на початку липня в інтернаті для пенсіонерів згоріло 16-ро людей, рятувальники перевіряють стан пожежної безпеки всіх таких закладів. Участь в одній з інспекцій взяли й журналісти "Свідка".

Ці кадри журналісти "Свідка" знімали на Рівненщині. Страшна пожежа в інтернаті для пенсіонерів забрала життя шістнадцятьох людей, ще одинадцятеро досі в лікарні. Вже з'ясували: спалахнуло, бо один з пожильців курив у ліжку. За попередніми висновками урядової комісії, жертв могло бути менше, якби черговий лікар тієї ночі не спав, а дерев'яне, оббите пластиком приміщення, мало пожежну сигналізацію.

Диспетчер пожежної частини:

- Сьоме відділення? Слухаю вас. Пожежа? В наглядовій палаті? Що горить? Матрас? Хто зі мною говорить? Медсестра? Значить так: терміново виводите хворих.

А це вже Київщина. Пожежа, про яку йдеться - умовна. Завдяки чітким діям чергової лікарки за кілька хвилин усі п'ятдесят пацієнтів наркологічного відділення в безпеці. А вчасно викликаний пожежний підрозділ приборкав уявний вогонь.

Юрій Кириченко, старший інспектор Ірпінського МУ МНС:

- Це можна назвати перевіркою. А можна - пожежно-тактичним навчанням. Відпрацьовуємо на прикладі умовної пожежі 7-го відділення. Відпрацьовуємо дії наших підрозділів і взаємодію з адміністрацією.

Однак попри злагоджені дії персоналу, в комісії, що оцінює стан пожежної безпеки лікарні, залишається чимало питань. Наприклад, до розташованих поблизу головного корпусу пожежних гідрантів рятувальники можуть просто не втрапити.

Член комісії:

- У вас мають бути таблички на будівлі, де має бути вказано, скільки метрів до якого гідранта, і при в’їзді на територію має бути схема руху автомобілів, на якій також має бути зазначено, де у вас знаходяться пожежні водоймища, пожежні гідранти.

Не оминула психоневрологічну лікарню й найболючіша проблема всіх подібних закладів, збудованих за радянських часів.

Леонід Годлевський, заступник головного лікаря Київської обласної психоневрологічної лікарні №2:

- Пожежна сигналізація працює неважно. Вона вже давно змонтована, і у багатьох місцях вийшла з ладу. Треба великі кошти, щоби її настроїть. Сподіваємося на допомогу місцевої влади.

На сьогодні рятувальники Київщини перевірили вже майже половину лікарень, дитячих будинків та пансіонатів, де мешкають самотні пенсіонери. Кажуть, більшість - у задовільному стані. Окремі ж вади керівники закладів мають усунути протягом місяця.