Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 липня 2011, 13:40 Суспільство
З початку 2011 домашні собаки покусали майже 800 киян
З початку 2011 домашні собаки покусали майже 800 киян

З початку року домашні собаки покусали майже 800 киян - і випадкових перехожих, і самих власників тварин. Утім, нападів із трагічними наслідками у столиці не було, окрім одного випадку - коли ротвейлер атакував жінку і двох перехожих. Що робити, якщо є агресивний чотирилапий улюбленець - дізнавалась Ірина Винокурова.

У Луганську собака напав на двох дітей. 12-річну дівчинку та її 4-річну сестричку жорстоко пошматував пітбуль. Уже за тиждень інша новина з Сімферополя - на шестирічну дівчинку напав стафордширський тер’єр. Такі повідомлення не на жарт налякали батьків. Скажімо, в Києві дітей не підпускають до тварин ні на крок.

Леонід Костянтинович, мешканець м. Києва:

- Я її тримаю біля себе, так сказать, і стою між ним і собакою. Отак я роблю. Ну, і зауваження роблю, коли велика собака без намордника, без поводка. Він ще не знає, так сказать, що це може для нього погано закінчитись. Тому він тримається біля батька, якщо собачка невелика - ну, він її погладить. Якщо велика - тоді до батька, чи до матері.

Ольга, мешканка м. Києва:

- Прошу их не подходить к собакам, обходить, то есть, вести себя спокойно, не бегать, не прыгать вокруг собак. Вот и всё.

Утім, якщо біля дитячого майданчика чи на пляжі раптом з'явився пес, та ще й без намордника, правоохоронці радять нагадати власникові про правила утримання тварин у місті. У разі ж агресії з боку собаки чи його господаря треба одразу викликати правоохоронців.

Микола Поліщук, керівник відділу ГУ МВС України в м. Києві:

- Тут працівники міліції, вони вже складають адміністративний протокол, ми самі по собі не можемо накладати певні штрафи, але ці протоколи потім потрапляють до адміністративних комісій. І вже Київрада визначає покарання. Може попередити, може накласти штраф від 3 до 7 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Далі про агресивного пса подбає Центр ідентифікації тварин. Тут собак реєструють, бійцівських ще й страхують від наслідків їхньої нападної поведінки, а власників змушують дотримуватися певних правил.

Тетяна Шепітько, в.о директора Центру ідентифікації тварин:

- Тварина обов'язково має пройти, якщо приходить рік тварині, не раніше, то тестування за міською програмою "собака-компаньон". Це адаптація собаки в умовах міста. Після покусу собака має повторно пройти це тестування.

Якщо ж тварину визнають за таку, що не може жити серед людей, її ізолюють. Присипляють собак лише в надзвичайних випадках.