Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 липня 2011, 12:51 Суспільство
Будівельні роботи на горі Щекавиці призвели до масштабних руйнувань
Будівельні роботи на горі Щекавиці призвели до масштабних руйнувань

Щекавиця осипається. Ще півроку тому "Свідок" першим показав сюжет про нищення гори. Тоді забудовники знесли цілий шмат. Після виходу сюжету в ефір на захист гори стала громадськість, і скандальне господарювання на Щекавиці припинили. Та воно не минуло безслідно. Про наслідки й порушення нищівного будівництва розкаже Марина Борисполець.

Забудовник:

- Я вас прошу, камеру уберите с моей территории вместе со штативом!

- Камеру руками не трогайте. У вас печеру знайшли, у вас тут були археологи, тут має археологічний нагляд…

- Девушка, я вам сказал. Выйдите с территории этой стройки.

- Скажіть, у вас є дозволи на будівництво? Що це за печера в горі Щекавиця?

- Какая пещера?

- А что это?

- Квартира.

Це було ще в січні. Тут працювали техніка й люди. На території десять соток хотіли звести фешенебельний триповерховий будинок на кілька квартир. Будівельники, що різали гору, знайшли печеру. Та про це не повідомили ні археологів, ні громадськість. Тепер від печери не лишилося й сліду. На горі розпочалися руйнівні процеси.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- Будівельні роботи на горі Щекавиці, все ж таки, припинили. Та її цілісність порушили. І тепер тут осипається ґрунт навіть після найменшого дощу.

Визначити масштаби руйнацій приїхала робоча група з Київської міської держадміністрації. Чиновників обурили порушеннями, які вони виявили під час розслідування.

Михайло Кучук, заступник голови КМДА:

- Здесь незаконно выделили земельный участок. Он, вроде бы, по закону Украины выделен, но не понятно, почему именно в этом месте гражданину, он не чернобылец, не афганец, не участник боевых действий, и я считаю, что получить землю именно на этой исторической территории у него не было.

Ділянку надали громадянинові України Олегові Машкову: хто він, і за які заслуги отримав землю - чиновники не знають. Та будівельна фірма, з якою власник уклав договір, узялася господарювати не на жарт. Тепер чиновники рахують, скільки зайвої землі вона відхопила.

Олександр Бригинець, член робочої групи КМДА:

- Вот семьсот семьдесят восемь с этой стороны, и 154 с - этой. Вот это - десять соток. Десять соток выделено ему было, и десять он самовольно захватил.

Та й це не весь перелік порушень. Разом Щекавицею забудовники ледь не знищили цілий шмат історії. Адже в горі виявили стародавнє житло.

Олександр Бригинець, член робочої групи КМДА:

- Це господарські ями і піч, я звернувся до археологів, вони підтвердили. Да, це дві господарські ями і піч між ними, тобто комори чи холодильник. Кажуть, це сьоме століття. Є всі підстави вважати, що там далі є поселення.

Свою перевірку робоча група КМДА планує закінчити за кілька днів. Потім усі матеріали передадуть до прокуратури.