Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 липня 2011, 11:53 Суспільство
Київська влада планує запровадити обов'язкову реєстрацію собак
Київська влада планує запровадити обов'язкову реєстрацію собак

Ротвейлер покусав трьох людей у Києві, на Троєщині. За словами свідків, собака без повідка та намордника накинувся на жінку, а потім іще на двох перехожих. Хазяйка виправдовується: агресію пса спровокувала нетвереза знайома. Міліція швидко все зафіксувала й передала до суду. Тим часом, київська влада планує міцно взятися за недбалих власників тварин.

Сьома вечора, невеличкий пустир на вулиці Якуба Коласа - улюблене місце місцевих собаківників. Чотирилапі граються та бігають, а чиновники полюють на їхніх господарів.

Ірина Запорожець, інспектор Центру ідентифікації тварин:

- Регистрация обязательна. Мы выдаем полный пакет документов для собаки - это жетончик, свидетельство, страховка оформляется на один год, и тестирование проводится - насколько у вас собачка послушная, адекватная.

Олені не шкода заплатити за реєстрацію свого собаки, але натомість хоче європейського підходу до питання - створення спеціальних місць для вигулювання.

Олена, власниця собаки:

- Город ничего не делает для того, чтобы были какие-то пакетики, места, где можно было бы убрать. Вот, например, это поле. Можно же здесь было оборудовать и, думаю, многие бы следили за своими собаками.

Місцевий дільничний показовий рейд проігнорував. Без нього не штрафували, а тільки запрошували на реєстрацію. Вона коштує 15 гривень, потому ж до квартплатні внесуть ще десять гривень щомісяць - на прибирання подвір'я. За порушення правил утримання та вигулювання собак стягнення - від 17 до 51 гривні.

Тетяна Шепитько, в.о. директора Центру ідентифікації тварин:

- Коли людина в добровільному порядку не сплачує штраф, то в такому випадку, як і всі штрафи, вони подаються до виконавчої служби, і державний виконавець стягує ці штрафи. Штрафи сплачуються на рахунки місцевих бюджетів.

Стягувати гроші із собаківників можновладці планують, а от вирішити питання агресивних собак не поспішають. Оцей ротвейлер на початку липня в Артемівську пошматував на смерть чотирирічного хлопчика, та ледь не розірвав свою 11-річну хазяйку. Її врятував сусіда, що прибіг на крик. Вихід із ситуації пропонують самі собаківники, та наводять приклад Німеччини. Там бійцівські породи прирівняли до вогнепальної зброї. Власники платять чималий податок, а собак постійно перевіряють.

Михайло, власник собаки:

- Как человек воспитал собаку, так и она будет себя вести, и ответственность должна быть такой же. Неважно, зарезал ли ты человека - отвечаешь по закону, точно так же - ты натравил собаку, воспитал её, как дикого зверя - должен нести такую же ответственность.

До кримінальної відповідальності в Україні притягнули лише кількох власників агресивних собак. Зазвичай, вони сплачують мінімальні штрафи, а їхніх улюбленців, що нападають та калічать людей, присипляють.