Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

11 липня 2011, 11:11 Суспільство
У 2011р. на південно-західній залізниці під колесами потягів загинуло 80 осіб
У 2011р. на південно-західній залізниці під колесами потягів загинуло 80 осіб

Гинуть й калічаться люди не лише під колесами автівок. Вісімдесят осіб загинуло від початку року під колесами потягів. І це статистика лише на південно-західній залізниці. Влітку травмованих на коліях більшає - під поїзди потрапляють, здебільшого, діти. Тому правоохоронці взялися відловлювати порушників.

Дмитро із другом веде до місця, де вчора потяг збив чоловіка. Тіло забрали, окремі частини залишились.

Свідок:

- Вот тут он лежал вот видите кровь. Слышал только звук, что его ударило, я подошел - он тут уже лежал. С другой стороны, голова лежала, была накрыта.

І навіть після такої жахливої картини хлопці й далі переходять залізничні колії в забороненому місці.

Місцеві мешканці:

- Если переезд закрытый, мы идем через мост, если открытый, то сюдой.

Аби знеохотити до небезпечних переходів, міліціянти відловлюють порушників. Улітку таких більшає, особливо - дітей. Штрафами розуму не навчиш, вони замалі, кажуть правоохоронці, а тому повідомляють страшну статистику. Тільки за цей рік лише на південно-західній залізниці під потяги потрапило більше ста осіб, 80 із них загинуло. Олексій і Мурад статистику слухають, і роблять висновки.

Олексій, місцевий мешканець:

- Да лучше б по мосту прошел.

Щоправда, впливає така статистика не на всіх.

Порушник:

- А ми що, комусь мішаэм? Так усі ходять...

Він переходить просто перед потягом, що мчить. На міст не пішов, бо…

Порушник:

- Долго…

- А не страшно?

- Страшно, чого ж...

- А чого ж переходили?

- Уже пошел сюдою. Не вертаться...

Спочатку не погоджується, але після десятихвилинної лекції зі страшними цифрами чоловік визнає: наступного разу переходитиме мостом.

Порушник:

- Думаю, шо вряд ли. Тим більше, жінку з дитиною... Поганий приклад буде для них.

Прикладу старших - ось чого не вистачає, впевнені правоохоронці. Про що думає, приміром, ця жінка, коли вирішує скоротити шлях і пролізти просто під потягом, - залишається здогадуватись. Найгірше, що потім так само роблять діти.

Юрій Коцюк, керівник відділу ЛВ міліції на станції київ-пасажирський:

- Актуальна проблема, тому що навіть Вишневе розділене на дві частини коліями, і діти курсують з однієї частини міста в іншу. Тому от приклад - навіть батьки передають, переходять колію у невстановленому місці.

Борис Сачалко, кореспондент:

- Вплинути штрафом на порушника складно. Перехід колії у невстановленому місці збіднить гаманець всього на 34 гривні. Аби порушник зрозумів, що десяток недойдених до мосту метрів може коштувати йому життя, його потрібно перш за все шокувати, вразити жахливими цифрами, фотографіями або навіть, можливо, соціальною рекламою.

Борис Сачалко, кореспондент:

- Адже найголовніше - щоб серед населення створився певний стереотип, культура, згідно до якої б перехід колії у невстановленому місці був би поганим тоном, або навіть дурістю.