Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

8 липня 2011, 12:07 Суспільство
Через документи за травень-червень до Білорусі та Польщі не пустили майже 160 дітей
Через документи за травень-червень до Білорусі та Польщі не пустили майже 160 дітей

Нема проїзного документа на дитину, або вклеєної в закордонного паспорта фотокартки - скандал на кордоні. Свідоцтво про народження, на яке посилаються батьки - панацея лише для селян, котрі мешкають біля білоруських територій. Та знають про це одиниці.

Олег Личковський, прес-офіцер Луцького прикордонного загону:

- Днями ми відмовили в пропуску двом неповнолітнім дітям. На паспортний контроль батько повинен був пред'явити проїзні документи дитини або паспорт, куди діти повинні були бути вписаними. Але замість цього він надав свідоцтво, яке не дає право дітям на перетин кордону.

Аби дорослі знали про пакет документів, що дають підстави малюкам виїжджати за межі батьківщини, на автобусних станціях, залізничних вокзалах, у школах, прикордонники чіпляють інформаційні плакати. Проте читають їх українці не вельми охоче. Тому лише за травень-червень цьогоріч до Білорусі та Польщі зелені берети не пустили майже 160 дітлахів.

Михайло Котов, заступник керівника Луцького прикордонного загону:

- Неповнолітні діти віком до 18 років можуть прямувати у супроводі батьків або законних представників. По проїзному документу дитини, також вони можуть прямувати, будучи вписані в закордонні паспорти батьків, або законних представників, при цьому повинні бути вклеєні фотокартки з 5-річного віку дітей.

Цікаво, що з квітня цього року за пересування пасажирів відповідають ще й перевізники. Тож якщо прикордонники висаджують з потяга чи автобуса батьків із дитиною, залізниця або власник транспортної компанії зобов'язані власним коштом повернути всіх додому.

Олег Личковський, прес-офіцер Луцького прикордонного загону:

- Згідно з новими вимогами, водій автобуса або провідник вагона рейсів закордонного прямування повинні при посадці пасажирів перевірити в них наявність документів на право перетину державного кордону, щоби уникнути усіх непорозумінь. У разі їх відсутності вони мають повне право відмовити пасажиру у посадці в транспортний засіб, тому що саме перевізники відповідають за порушення цих вимог.

Прикордонники наголошують: угоди про перетин кордону з кожною окремою країною можуть мати свої відмінності. Тож аби не вскочити в халепу, перед від'їздом на відпочинок слід узгодити всі нюанси. Можна Інтернетом, а ліпше - у фахівців-паспортистів. Лише після цього мандрівник може бути впевнений, що форс-мажору не станеться.