Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 червня 2011, 09:58 Суспільство
Україну вже майже тиждень заливають сильні дощі
Україну вже майже тиждень заливають сильні дощі

Вже майже тиждень дощі заливають всю Україну. Мешканці будинків потерпають від потопів, водії - від великої води на дорогах. За прогнозами синоптиків, зливи йтимуть іще кілька днів. У наступному сюжеті - кілька порад, як поводитися під час стихійного лиха та після нього.

Івано-Франківщину атакував буревій. Стихія вирувала лише кілька хвилин, та збитків завдала чимало. Отак в селі Сопові позривало покрівлю з хат та прибудов. Один дах навіть відкинуло на кількадесят метрів.

Галина Тихнюк, мешканка с. Сопова:

- Під час бурі я якраз перебувала на другому поверсі будинку, і відкрила вікно, хотіла подивитися, що то за шум, коли побачила, що мій верх злітає.

Вирувала негода і на Київщині. Сильний вітер ламав старезні дерева.

Валерій Ненюк, заступник керівника відділу ГУ МНС у Київській області:

- Деякі виривало, просто ложило так, що дерево не витримувало і просто лягало, а деякі частково руйнувало.

Великі стовбури перекрили сполучення між селами, бо впали просто на дорогу. МНСівцям довелося їх розрізати, щоби прибрати зі шляхів. Утім, спеціалісти кажуть: небезпеку становить і просто невелика злива, якщо вода потрапить на електричне устаткування. Приміром у помешканні.

Валерій Ненюк, заступник керівника відділу ГУ МНС у Київській області:

- Може статися підтікання за допомоги цього пробивного дощу, і може статися коротке замикання, або людину, що сидітиме поряд з розеткою, може вдарити електричним струмом.

Найімовірніше, з цієї причини на одному з концертів в столиці вдарило струмом гітариста відомого гурту "Бумбокс".

Його колеги припускають: сталося це через відсутність накриття над сценою, де працювали артисти. А ще заспокоюють: нині з постраждалим Андрієм Самійлом усе гаразд.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Звичайний дощ, то ще не стихія. Утім, якщо ллє впродовж тижня, то вже стає проблемою. Тоді місто перетворюється на суцільне море.

Оце вулиця Богатирська в столиці. Через такий собі паводок тут утворюються затори. Утім, нині вода трохи зійшла. Кермувальники же не перестають з погоди глузувати, особливо мотоциклісти.

 Мотоцикліст:

- Отличная погодка, свежо так, хорошо.

- А как ездится?

- Нормально.

А ось на столичній вулиці Фрунзе з пагорбів сходять справжні селеві потоки, і просто на дорогу. Найбільше негода завдала незручностей мешканцям аварійних будинків. Зокрема, ось цієї п'ятиповерхівки в Харкові.

Марія Ладика, мешканка м. Харкова:

- Ну що? Викручувала, виливала. Оце й боролася. Ноччю не спала.

А все через лагодження даху. Ремонтники старий зняли, а нового покласти до зливи не встигли. Тож вода в людей в квартирах тече не тільки з крану, а й по стінах. Харків'яни в своєму горі не самотні. Чимало помешкань, зокрема, в столиці, залило з технічного поверху. Мешканці припускають: то через їхнє захаращення та погані перекриття. Юристи в таких випадках радять зафіксувати підмоклини на фото чи відео. Потім з'ясувати, на чиєму балансі будинок. Якщо ЖЕКу - то викликати його представника. Скласти акт, оцінити розмір збитків. І підготувати претензію до комунальників.

Оксана Дегтярьова, юристка:

- З правом на вимогу відшкодування матеріалу, або є право вимагати моральної шкоди. Якщо вони відмовляються, то заключною інстанцією в цьому процесі буде суд.