Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

29 червня 2011, 14:37 Суспільство
Правоохоронці: як вберегти майно без допомоги сигналізації?
Правоохоронці: як вберегти майно без допомоги сигналізації?

Їдете у відпустку? Тоді подбайте про свою оселю. Влітку кількість квартирних крадіжок збільшується на десять відсотків. У міліції переконують: уберегти майно від розкрадання можна сигналізацією.

Так злодії потрапляють до квартир. Десятки схожих роликів - відео з камер спостереження - можна побачити в Інтернеті, але крадіїв це не зупиняє.

У цій квартирі встановлена сигналізація. Такі оселі крадії, як правило, обходять, і не чіпають. На сміливих й відчайдушних злодіїв чекають проблеми.

Це відпрацювання - театральна постановка для телекамер. Але від реальності вона відрізняється, хіба що, підкресленою ввічливістю патрульних та зразковою поведінкою затриманих. Міліціянти констатують: у дев'яноста дев'яти випадках зі ста злочинця вдається схопити. Та якщо ж оселя без охорони, чекати на напад можна будь-коли.

Владислав Красавін, керівник управління ГУ МВС України в Київській області:

- Некоторые знают. Знают, где искать.

- Це від стажу залежить?

- Да нет, кто как хату сдаст. Ну, на самом деле. Вот очень часто приходят, устанавливают тебе сейф. Ну, откуда вор будет знать, где у тебя дома сейф? Но ничего не берут - выносят только сейф.

Андрій крадіїв не боїться. Потрапити непоміченим у його квартиру можна, хіба що, крізь стіни. На вікнах і дверях - сенсори сигналізації. За це платить вісімдесят гривень щомісяця.

Андрій:

- Щоб спокійно на роботу ходити, у відпустку їздити. Це як страховка.

Сума кількарічної платні за сигналізацію часто може не становити навіть половини вартості викраденого - констатують міліціянти. Тим же, кому не вистачає коштів на електронну охорону, дають кілька порад. Грабіжників відлякують ґрати на вікнах і дорогі замки. Навряд чи крастимуть, коли поряд всевидющі сусіди. А ще на двері можна поставити найпримітивнішу локальну сигналізацію. Така міліції не викличе, але якщо квартиру відчинять, жахливо пищатиме і сполохає зловмисників.