Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 червня 2011, 15:24 Суспільство
Як не заблукати під час лісової прогулянки?
Як не заблукати під час лісової прогулянки?

Щороку в лісах України губиться кілька сотень людей. І малеча, і дорослі ризикують життям через незнання елементарних правил поводження в хащах. Як убезпечитися під час лісової прогулянки?

Ці діти минулої осені наробили галасу мало не на всю Луганщину. Сестрички пішли гуляти до лісу й заблукали. Дванадцятирічну Анастасію та чотирирічну Даринку знайшли за дві доби аж за сорок кілометрів від домівки. А все через те, що старша злегковажила одним із головних шкільних правил - під час колективного походу до лісу обов'язково перегукуватися. І намагатися запам'ятати шлях.

Валерій Ненюк, заступник керівника відділу ГУ МНС у Київській області:

- Якщо так сталося, що ви втратили орієнтир - не потрібно панікувати. Зупиніться, огляньтеся навкруги. Якщо навколо вас є дерева, подивіться, з якої сторони росте мох. Якщо ви йшли до лісу і він був у вас перед лицем, значить, вам необхідно йти в протилежну сторону.

Що далі в ліс - то більший гриб. Керуючись цією примарною аксіомою, деякі охочі до лісового делікатесу ладні ризикувати життям.

Дмитро, грибар:

- Отбились от группы, по сторонам... Начали кричать - никаких звуков не было слышно. Дети нервничали, начали плакать. Все замерзли.

Дмитро ховає обличчя, бо соромно. До лісу ходить змалечку, а тут - заблукав, та ще й із товариством. Удесятьох забрели до таких хащів, де й мобілки не ловлять. Грибарів шукали від п'ятої вечора до третьої ночі. Люди були ледь живі від холоду.

Валерій Ненюк, заступник керівника відділу ГУ МНС у Київській області:

- Якщо сутеніє, а виходу не знайшли, необхідно подбати про нічліг. Це може бути ямка від поваленого дерева. Необхідно взяти з того дерева гілки. Можна зробити імпровізовану халабуду - невеличкий шалаш. Гілки будуть захищати від дощу. А ялиця, сухе листя, трава будуть в ролі підстилки.

Під час вимушеної мандрівки лісом у пригоді може стати й багаття. Воно зігріє і вкаже дорогу до вас рятівникам. Якщо ви забули вдома сірники - байдуже.

Валерій Ненюк, заступник керівника відділу ГУ МНС у Київській області:

- Для цього нам необхідно взяти суху деревину і використати в якості підставки, і заокруглену суху паличку. На палицю покласти частково ялицю, хворост чи сухі речовини, які можуть від дії високої температури спалахнути. Вставили - і починаємо швидко терти.

Рятувальники радять: перш ніж йти у непролазні чагарники, визначте сторони світу. Якщо не можете цього зробити - беріть компаса. Ліпший орієнтир - стежина чи річка.

Тетяна, працівниця лісництва:

- Якщо дійти до річки, то річка завжди виведе туди, де живуть люди.

Ідіть, звісно, за течією. Можна зорієнтуватися й за корою. Якщо перебуваєте в березовому лісі, на деревах з північного боку більше тріщинок, кора там грубіша й темніша. А з південного - біліша.

Вікторія Рубан, помічник керівника ГУ МНС у Київській області:

- Орієнтирами в такій ситуації можуть бути лінії електропередач, якась просіка, стежка. Але слід зазначити, що стежки торують не тільки люди. Якщо кущі змикаються над стежкою на рівні пояса людини, то цю стежку протоптали лісові тварини.

А найліпший орієнтир у лісі - це борозна, яку робить трактор під час пожежної небезпеки. Спекотної днини таку просіку можна знайти за кожні кількасот метрів. Якщо ви заблукали - ця доріжка обов'язково виведе вас до людей.