Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 червня 2011, 12:10 Суспільство
В Україні хочуть ввести ID-картки замість паспортів
В Україні хочуть ввести ID-картки замість паспортів

ID-картки замість паспортів - українцям почнуть міняти уже за рік. Про це заявив міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов минулого тижня після міністерської зустрічі Україна-ЄС. А ось чи готові виробники карток і біометричних паспортів до втілення таких планів керівництва держави?

Ось вона, довгоочікувана для України і звична для Європи ID-картка. Виробники кажуть: це - оптимальний варіант, і альтернатива нинішнім внутрішнім паспортам.

Людмила Швед, директорка Департаменту консорціуму "ЄДАПС":

- Она содержит чип с большим объемом памяти, на который можно вносить любую информацию, которую можно менять, которую можно исправить, и все данные, которые есть в существующем паспорте гражданина Украины.

Що саме буде на чипі - має вирішити держава, бо внести туди можна будь-яку інформацію - кількість дітей, одружень, місць мешкання, групу крові. Головне, що ID-картки матимуть багаторівневий захист.

Людмила Швед, директорка Департаменту консорціуму "ЄДАПС":

- Она содержит микроэлементы, гильешные сетки фоновые, всё, что требуется по минимальным стандартам защиты международных спецификаций.

А ось закордонні паспорти будуть біометричними. Це означає, вони стовідсотково захищені від підробок.

Олександр Драников, заступник генерального директора консорціуму "ЄДАПС":

- Там же присутствует биометрическая система. А тут уже сама матушка-природа позаботилась. Такого отпечатка пальца, как у меня, нет ни у кого. Виртуально мой отпечаток пальца можно подделать - отрезать у меня палец, срезать кожу, и наклеить на палец другого человека. Но путь дорогостоящий и опасный.

Виробники кажуть: повністю готові забезпечити українців ID-картками та біометричними документами.

Андрій Первушин, генеральний директор компанії "Київське підприємство обчислювальної техніки та інформатики":

- Я не вижу никаких проблем у нашей страны, никаких проблем с поставкой частей для такого паспорта быть не может. Все они произведены в Украине.

Тож поки що питання про запровадження таких документів лишається відкритим. Також невідомо, скільки коштуватиме їхнє оформлення.