Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 червня 2011, 13:51 Суспільство
Як не отримати травми, пірнаючи у воду?
Як не отримати травми, пірнаючи у воду?

Стрибки у воду - правила виживання. Пірнаючи, є ризик пошкодити шкіру, внутрішні органи, звихнути кінцівки. Чи й стати інвалідом, зламавши шию. Як відпочивати й не загинути - дізнавалися наші кореспонденти.

Чемпіон із стрибків зі скали Дейн Кюнзи повзе величезною драбиною. Під ним басейн та сотні глядачів. Чоловік збирається встановити світовий рекорд - стрибнути у воду з п'ятдесятидвометрової висоти.

Стрибок вдався, рекорд встановлений, спортсмен майже неушкоджений. Було це у 1977-му, в США.

А це Україна, наші дні. Сорокасемирічний Ігор розважався з друзями на водоймищі. Стали пірнати з мосту. Висота його десять метрів.

Ігор Вівчарук, постраждалий:

- Стрибаючи, почув дикий хрускіт шиї.

Сам з води чолов'яга вийти не зміг - витягли друзі, і привезли в лікарню.

Мілетій Костицький, завідувач відділу Івано-Франківської обласної клінічної лікарні:

- В нього були паралізовані руки і ноги більше, ніж наполовину. Тобто він самостійно ходити не зміг би.

Горе-пірнальник вже місяць на лікарняному ліжку. Йому вживили в хребет керамічний імплантат. Тільки з його допомогою зможе рухатись. І то, після чималого терміну реабілітації. А все тому, що недооцінюють люди силу води та переоцінюють власні можливості.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Оце венеціанський міст у столичному гідропарку. Звісно, не "золоті ворота", що у Сан-Франциско, висота яких 61 метр. Утім, і наш не такий дрібний. А з початком купального сезону приваблює любителів екстріму.

Стрибають звідси і безстрашні дівчата. Ну, і безстрашні хлопці, трошки напідпитку.

Відпочивальник:

- Сейчас сделаем! (Залазить на місток, ниряє).

Шибайголови, тільки й кажуть про таких МНСівці.

Андрій Онищенко, заступник керівника відділу ГУ МНС м. Києва:

- Багато трапляється таких випадків, коли з більш-меншої висоти, але, все ж таки, ламає собі шийні позвонки.

Впевнені: стрибки у воду краще споглядати з боку, коли пірнають професіонали. Бо ж аматори ризикують стати інвалідами - це вже додають медики. Стрибками головою вниз можна пошкодити шию та спинний мозок. А це загрожує паралічем. А ось проблеми з нижньою частиною тіла виникають, головно, якщо летіти у воду "бомбочкою" або прямими ногами.

Василь Парій, лікар-травматолог:

- Если вы с хорошей высоты прыгнули и достали дно, контакт пошел пятками, то могут быть проблемы на уровне всей ноги.

То ж банально, але факт - не спитавши броду, не лізь у воду. Стосується це і надання першої медичної допомоги. Правила приписують: при переламі накласти шину. Лікарі ж кажуть: якщо не знаєте, як це робити, а тим більше - немає чим, краще не беріться.

Василь Парій, лікар-травматолог:

- Я себе смутно представляю, как человек, у которого сломана нога, он в сознании, ему больно, а ему делаете хорошо, потому что вы фиксируете его. Я себе даже текст представляю, какой он вам скажет.

А при тих таки травмах шиї, найперше, треба надягати комір-корсет. Немає його під рукою на пляжі? Тоді не смикайте голову. Постраждалому від того буде тільки гірше. Дочекайтеся "швидкої".