Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 червня 2011, 16:22 Суспільство
У Тисмениці на Івано-Франківщині грунти забруднені відходами від вичинки шкір
У Тисмениці на Івано-Франківщині грунти забруднені відходами від вичинки шкір

Дивна масляниста речовина, шкіра тварин і неприємний запах. Серед райцентру Тисмениці на городах людей - сотні кілограмів непотребу невідомого походження. На тому місці не росте трава та всихають дерева. А тварини, які нап'ються води, довго не живуть. Що саме під землею - в місцевих мешканців дізнавалися наші кореспонденти.

Підземним вмістом свого обійстя Галина Качурак занепокоєна вже давно. Докучає неприємний запах, але то ще півбіди.

Галина Качурак, мешканка м. Тисмениці:

- Тут скільки ми жиєм, стільки років трава не росте. Скільки ми засипаємо, скільки стараємося - нічого не можливо зробити. Тут щось шкідливе, якщо нічого не росте - ні дерева, нічого не росте.

Місцева влада заявляє: на обійстях людей те, що залишилося після вичинки шкір. Саме ці відходи виробництва кількадесят років тому вважали оптимальним добривом. Свого часу їх тоннами звозили з місцевої хутрофірми. Шар такого добрива засипали ґрунтом та приправляли хімікатами.

Галина Качурак, мешканка м. Тисмениці:

- Якщо вода тут стоїть, якщо вода сюди заходить, робиться таке озеро. То там жабки скачуть, а тут - страшно. Всьо помирає. Пси заходять тої води напитися - то теж гинуть.

Як засвідчили аналізи, небезпечної хімії тут вистачає. Колишній працівник хутрового виробництва, а нині - міський голова Тисмениці знає, про що говорить - працювали в спеціальному одязі, аби захиститися від шкідливого впливу.

Богдан Дарчин, міський голова Тисмениці:

- Там є і фарбники, там є і феноли, там є і запах такого хімікату, як нафталін. Зараз нафталін заборонений, а в той час, в сімдесятих роках нафталін використовувався.

Люди переживають, щоб отрута з підземних могильників не потрапила до їхніх криниць. Влада ж обіцяє: ближчим часом хімікати з городів вивезуть.