Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 червня 2011, 15:36 Суспільство
Поляк Адам Маковський перетнув україно-польський кордон на планері
Поляк Адам Маковський перетнув україно-польський кордон на планері

Як успішно перетнути кордон без жодного документу - знає студент-авіатор із Варшави. Адам Маковськи так захопився польотом на планері, що опинився за межами батьківщини. Пунктом приземлення парубка стала Волинь, а тимчасовим опікуном - місцева міліція. Що робити із занесеним вітром і його технікою, довго не мізкували.

Стартував на варшавському аеродромі, і за три години прилетів на українське прикордоння. Це так мандрував польський студент-авіатор.

Інна, член польського аероклубу:

- Прилетел, потому что потерялся. У него закончилась карта. Он даже не знал, что прилетел в Украину. Узнал, когда уже приземлился и начал искать помощь. Вообще-то были в Польше такие инциденты, но давно очень - когда Польша не была в ЕС. Бывало. Не только с Украиной - и на Беларусь летали.

Приземлившись у полі, аеротурист попрямував до найближчої селянської садиби. Попрохав, щоби люди викликали міліцію і напоїли чаєм. Статус нелегала поляка неабияк бентежив.

Микола Карпук, заступник керівника Старовижівського РВ міліції:

- Громадянин Польщі 1991 року народження. Адам його звати. Він - студент військово-технічної академії. В принципі, документів у нього не було: тільки посвідчення водія і студентський квиток.

Планер, на якому летів Адам, можна зрушити з місця однією рукою. Коштує 30 тисяч євро, здатний розігнатися до швидкості спортивного автомобіля.

Лукас, член польського аероклубу:

- Це - повітряна машина, робота якої пов'язана із коливанням вітрових потоків. Щоби апарат злетів, слід розрахувати аеродинамічну підйомну силу, епіцентр якої міститься на крилі планера. Прикладом такої конструкції може служити паперовий літачок чи голуб.

Нині літальний апарат перебуває на штрафмайданчику, а з його пілотом спілкуються прикордонники.

Микола Карпук, заступник керівника Старовижівського РВ міліції:

- Наразі вирішується питання про його передачу. Матеріали передані до Луцького прикордонного загону. І прикордонники вирішуватимуть питання про відправку громадянина Польщі на батьківщину.

Радше за все, додому Адам Маковський потрапить завтра. За планером прибула платформа, за кермувальником - одноклубники-пілоти. Чого коштуватиме юному полякові його витівка - вже відомо: на рік в Україну - зась. А от додому він поїде в якості зірки. Там на нього з нетерпінням вже чекають і телебачення, і преса.