Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 червня 2011, 19:10 Суспільство
Як уберегтися від агресії бджіл та ос?
Як уберегтися від агресії бджіл та ос?

На Чернігівщині бджоли закусали чоловіка до смерті. Як уберегтися від агресії цих комах?

56-річний Олександр власної пасіки не мав, утім допомагав синові з його вуликами. Того дня чоловік намагався зловити роя. Та комахи обліпили його з голови до ніг. Понад двісті укусів виявилися смертельними. Якщо неприємності від бджіл, переважно, дачникам, то від нашестя ос горе мешканцям великих міст. Ці комахи мостять гнізда на балконах і під дахами. Люди намагаються позбутися непроханих поселенців, та не завжди роблять це правильно, кажуть в МНС.

Олег Петровський, командир взводу МНС України:

- Людина має бути одягнута в спеціальний одяг. Саме краще підходить - це одяг бджоловода із захисною маскою. Якщо такого немає, то необхідно взяти не так міцний одяг, як товстий, тому що ми знаємо, що жало тієї самої оси має близько 5 мм, то жало шершня має 7-10 мм.

Ліквідувати осині гнізда слід трьома етапами. Передусім - обробити об'єкт дихлофосом або запалити у приміщенні сірчані димові шашки - це потруїть комах. Уже після цього можна нищити саме гніздо.

Олег Петровський, командир взводу МНС України:

- Обов'язково треба проводити всі роботи після заходу або до сходу сонця, тому що тоді в них зменшується активність, це по-перше. А по-друге - що тоді найбільше скупчення комах знаходиться біля рою.

Після обробки гнізда на нього треба натягти пакет із зашморгом. Тоді все можна зняти і спалити, а місце, де була осина оселя, обробити дихлофосом. У приміщенні ж слід на тиждень розставити приманки з цукрового сиропу з отрутою.

Олег Петровський, командир взводу МНС України:

- Сахарний сироп робиться просто: беремо півлітра води, добавляєм туди 250 грам цукру, і розводимо одну таблетку "Інтевіру". "Інтевір" продається в любому сільгоспмагазині. Розводимо, і в мілкий одноразовий посуд широкий, щоб десь було по 50 міліграм, і розставляємо по всій будівлі.

Якщо ж оса таки ужалила, медики радять ужити антигістамінний препарат. Небезпечна реакція в тих, у кого немає алергії, можлива, коли укусів було багато.

Інна Бережна, лікар-алерголог:

- По сути, она отличается от аллергической, но, по проявлениям она очень похожа на аллергию, и в тяжелых случаях может протекать в виде шока, потери сознания, с отеком тела, с отеками в гортани.

Алергикам лікарі радять взагалі уникати місць, де є бджоли чи оси, і не привертати уваги комах.

Інна Бережна, лікар-алерголог:

- Он должен носить одежду бледных цветов, не ярких. Ему не следует пользоваться косметическими средствами очень активно пахнущими, особенно содержащими какие-то цветочные ароматы, которые привлекут насекомых.

У разі укусу алергикові потрібно терміново звернутися по медичну допомогу, і не сподіватися на народні засоби та самолікування.