Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 червня 2011, 10:51 Суспільство
Законодавство розширило перелік осіб, які не будуть мати право на амністію
Законодавство розширило перелік осіб, які не будуть мати право на амністію

Цього літа вперше за останні три роки українські в'язні отримають право на амністію. Відповідне рішення парламент має ухвалити до Дня незалежності. З наступного ж року більшості засуджених розраховувати на дочасне звільнення вже не варто. Депутати затвердили новий закон, яким значно розширили перелік осіб, котрі не матимуть права на амністію за жодних обставин.

16-річна Юлія поверталася зі школи. За 300 метрів від домівки потрапила під машину. Односелець, що був при кермі, втік з місця пригоди. Експертиза довела: водій був п'яний. Суд визнав його винним у смерті дівчини, та відпустив у залі суду. Чоловік підпав під амністію.

Василь Сурмило, батько загиблої:

- Суддя питає: "Ви розкаюєтесь у скоєному злочині?" Він встав і сказав: "Я більше не буду". Правда, я і сказав: "Правда, він більше не буде. В мене вже нема дітей більше".

За новим законом, водії-порушники, дії яких спричинили смерть, не матимуть права на амністію. Уникнути покарання їм не вдасться. Втім, правозахисники такої новації не схвалюють.

Едуард Багіров, правозахисник:

- Любой водитель, у нас 8 миллионов водителей, любой может попасть в тюрьму. Любой в любой момент. Поэтому говорить о том, что нельзя отпускать этого человека - водителя, который совершил ДТП со смертельным исходом, нельзя. Потому что у нас 8 миллионов граждан - потенциальные убийцы.

Засуджені за умисне вбивство, зґвалтування, катування, викрадення, торгівлю людьми, а також за одержання хабара амністії більше не матимуть. Утім зі здирниками можна було повестися м'якше, переконані правозахисники.

Едуард Багіров, правозахисник:

- Я не думаю, что он выйдет на свободу и начнет брать взятки, потому что он уже не при должности. Ну, наказало государство за нарушение закона - так отпусти. Нет.

Законотворці визнають: новий закон є гуманніший не до в'язнів, а до їх жертв, і це справедливо.

Володимир Стретович, заступник голови комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності:

- Мотивація влади про те, що треба терміново приймати акт амністії, тому що нема чим годувати в'язнів - він є некоректним, тому що навіщо взагалі починати всю судову процедуру переслідування, якщо держава не в змозі взяти на виховання.

За новим законом, амністія не звільнятиме від відшкодування збитків, завданих постраждалим, як це було раніше.

Володимир Стретович, заступник голови комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності:

- Злочинець, який шахрайським способом, наприклад, заволодів майном, квартирою, чи взяв в борг і не повернув, ходить і насміхається - ну, і що з того, що я два роки відбув у місцях не столь віддалених, але тобі мільйон або кілька тисяч не поверну ні за яких умов.

Зазвичай за амністією звільняють близько 5 тисяч засуджених. Скількох випустять на волю цього літа - пока невідомо.