Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

9 червня 2011, 13:54 Суспільство
На Волині археологи знайшли братську могилу жертв НКВС
На Волині археологи знайшли братську могилу жертв НКВС

Приголомшлива знахідка на Волині. Місцеві археологи замість амфор і наконечників стріл розкопали братську могилу жертв НКВС.

Місто Володимир-Волинський для шукачів старовини - справжній рай. Тут переплелися історичні епохи - металеві, кам'яні та глиняні артефакти можна надибати навіть без глибинних розкопувань. Ось і цього разу науковці шукали рештки замку 14 століття, та знайшли не лише його підмурівки, а й рештки людей. Експертиза довела: похованню близько 70-ти років.

Сергій Панишко, археолог:

- Це вже період 39-41 року. Ми припускаємо, що цей розстріл відноситься до часу, коли німці підійшли до Володимира-Волинського, евакуювати в'язнів не встигли, і знищили практично всіх.

Історики певні: у братній могилі майже тисяча людей. Головно, це - українці, євреї й поляки. Версія, як їх вбивали, вже є.

Науковець:

- Они были убиты в яме. Все лежат в одну сторону.

На трьох квадратних метрах науковці знайшли рештки дванадцяти загиблих. Особу одного з них, поляка, пошуківці обіцяють дізнатися за нагрудною відзнакою.

Науковець:

- Перед вами медальйон, особистий медальйон польської державної поліції з номером "1441". За ним можна ідентифікувати власника цього медальйону.

Представники Польщі кажуть: з'ясувати ім'я бодай одного співвітчизника - для них справа честі.

Гжегож Тобішовський, депутат сейму Польщі:

- Це нова тема. Про неї ми дізналися з польської преси. Тож приїхали, щоб подивитися й поміркувати - як допомогти.

Поляки ладні допомогти і волонтерами, і грішми. Адже один місяць розкопувань коштує, щонайменше, 20 тисяч гривень. А щоби їх завершити, треба 400, каже керівник експедиції. Ще тисяч 60 витратять на перепоховання загиблих.