Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

9 червня 2011, 13:34 Суспільство
Як не стати жертвою шахраїв, здаючи в оренду житло?
Як не стати жертвою шахраїв, здаючи в оренду житло?

Аби мати додаткові прибутки, тисячі українців здають в оренду власні квартири. Та не всі залишаються задоволеними - деякі з власників стають жертвами шахраїв. Як не вскочити в халепу?

Олексій Бельський, кореспондент:

- Здаєте квартиру в оренду без офіційної угоди - стережіться. Житло можуть продати без вашої згоди підробивши документи, заробити на ньому суборендою, відкрити у ньому наркопритон, або порностудію.

Надія постраждала від банди шахраїв. Чоловік винаймав у неї житло. Разом випивали. За місяць жінка опинилася на вулиці.

Надія, постраждала:

- У меня есть такой грех - люблю выпить. И меня просто подпаивали. Ну, а потом били, а в этом процессе не помнишь. Меня подымают с утра, спросонок, не разобраться никак, встаю. "Подписывай!" Я говорю: "Так мне нужно почитать". - "Потом почитаешь".

Лідер за кількістю шахрайств із нерухомістю у столиці - винаймання квартири з подальшою підробкою документів задля здавання в суборенду або продажу.

Володимир Дмитренко, заступник керівника відділу ГУ міліції м. Києва:

- В прошлом году в сфере недвижимости зафиксировано 22 преступления, раскрыто 14. В этом году зарегистрировано 14, раскрыто 8. Человек снимает квартиру на непродолжительное время, получает у хозяина ксерокопию документа на право собственности, и потом под видом владельца пытается эту квартиру продать.

Також в орендованій оселі можуть влаштувати наркоманське кишло, або підпільну порностудію, як це зробив у Львові двадцятип’ятирічний киянин. Перед веб-камерою жінки виконували будь-які сексуальні забаганки клієнтів.

Працівниця порносалону:

- Треба було працювати 30 годин в тиждень, і за це ми отримували 350 доларів, ніби 1000 доларів в місяць.

Чимало людей, які здають житла в оренду, намагаються заощадити, тож не укладають договорів, і не платять податків. У такому разі вони беззахисні, адже, передусім, саме їх мають оштрафувати. Фахівці радять не економити, оформляти всі папери, в яких прописувати всі нюанси.

Людмила Сорокіна, брокер:

- В цьому договорі обов'язково треба вказувати: хто проживає, який термін, обов'язково страхова сума, хто за що платить - комунальні послуги, рахунки по лічильниках, і так далі. Вони шукають часто самі, з вулиці просто людей беруть, а потім звертаються по допомогу - що робити? Той п'є, один випадок, навіть наркотики розповсюджували.

Аби не вскочити в халепу, варто ретельно перевірити паспортні записи потенційних мешканців, укласти офіційну угоду оренди та пильнувати.