Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

3 червня 2011, 16:37 Суспільство
Співробітники МНС провели перевірку столичних пляжів
Співробітники МНС провели перевірку столичних пляжів

Обійшли співробітники МНС і береги столичних водойм. Шукали не артилерійські набої, а хоч якесь обладнання для порятунку пляжників. Висновок невтішний: на більшості пляжів легше знайти вибухівку.

Американець Майк на українському пляжі вперше. Його дивують купа сміття і відсутність рятувальників.

Майк, американець:

- У нас не так багато сміття, як у вас. Це погано, тут багато сигарет і пляшки лежать. Якби було менше, то, може б, дітям було більше місця для ігор. У воду я поки не заходжу, бо не бачу рятувальних станцій, тому ми просто дивимось, як плавають інші.

А українцеві Віталієві рятувальників не треба - він сам витягне з води кого завгодно. Насамперед - вродливих дівчат.

Віталій, відпочивальник:

- Уй-ху... Обов’язково кинуся.

- Самі врятуєте?

- Обов’язково. Тільки так... Якщо буде красива, то даже думать не буду.

Як рятувати правильно, сьогодні показали спеціалісти з МНС.

Після кількох нехитрих і давно відомих прийомів потопельник починає дихати. На щастя, це все - вистава. Але навіть вона доводить: витягти потопельника з води непросто. Для вдалого порятунку потрібно знати кілька секретів.

Рятувальник:

- Я просто беру - я ухожу назад, раз ухожу, беру вот так, и уже человек не сопротивляется, и уже в таком положении я его транспортирую к берегу.

Якщо гуманний спосіб не допомагає, можна вдаватися до грубощів

Рятувальник:

- Если человек, вы видете, он пытается вылезти на вас, топит вас. Постарайтесь набрать побольше воздуха, поднырнуть. Он вас притопил - вы выныриваете, и при этом основанием ладони бьёте в нос.

Такими знаннями повинен володіти кожен плавець. Адже, гірко констатують рятувальники, в Україні відпочивати на пляжах небезпечно.

Роман Харченко, державний інспектор департаменту МНС України:

- Це відсутні рятувальні пости. Ті матроси-рятувальники не проходять навчання. Не проходять навчання за спеціальною програмою порятунку людей в центрах медицини катастроф.

Відповідальність за це - на комунальних службах, кажуть МНСівці. Через безлад на пляжах місцеві служби постійно штрафують, але в тих одна відмовка - грошей немає.

Олександр Комашко, керівник інспекції ГУ МНС України в м. Києві:

- Приписи виносились і раніше. Ці приписи контролюються. Ну, реально, як закрити пляж - обнести червоною стрічкою? Людині ж не заборониш купатися. А керівники були притягнути до адміністративної відповідальності.

Протягом наступних кількох тижнів порушення повинні усунути. Але от чи з'являться після того рятувальники на пляжах - невідомо. А тому поки українські пляжники мають бути готові рятувати себе самі.