Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

3 червня 2011, 13:25 Суспільство
Американські соціологи: велика кількість графіті провокує зростання кількості правопорушень
Американські соціологи: велика кількість графіті провокує зростання кількості правопорушень

Злочинність - неминучий результат відсутності порядку. Цій теорії американських криміналістів уже більше трьох десятиліть. Як пов'язані поміж собою рівень благоустрою в місті та кількість злочинів?

Ірина Винокурова, кореспондентка:

- Цей район міста вважається одним з найкомфортніших для проживання. Малювати тут щось на стінах елітних новобудов нікому і на думку не спаде. Збіг це чи ні - але й рівень вуличної злочинності тут значно нижчий, ніж в інших мікрорайонах.

Розписані стіни, розтрощені вікна, розкидане сміття. Американські соціологи доводять: безлад на вулицях гарантує зростання кількості правопорушень. Особливо грішать на графіті. Переконують: настінна творчість може перетворити спокійний район на небезпечний. Як приклад наводять Нью-Йорк. Саме з очищення міста від усіх малюнків там на початку вісімдесятих розпочали успішну боротьбу з вуличною злочинністю.

Ілля Кононов, соціолог:

- Пришли к выводу, что необходимо тратить на это столько средств, сколько будет нужно. И уничтожать эти записи каждый день. Это постепенно привело к тому, что вот эта волна преступности тоже начала сходить на нет.

У столичній міліції погоджуються: де безлад, там і злочинці.

Володимир Поліщук, керівник відділу ГУ МВС України в м. Києві:

- Якщо говорити про хуліганство, про грабежі, то тут на першому місці ті райони, мікрорайони, в яких будинки - хрущовки, потім будинки чеського планування дев'ятиповерхові. Там, де немає ані охорони, ані консьєржів, і взагалі погане освітлення на вулиці.

А от у київському управлінні благоустрою зв'язку між графіті та вуличною злочинністю не бачать, хоча місто і веде боротьбу з недозволеними малюнками.

Сергій Садовий, керівник Головного управління контролю за благоустроєм м. Києва:

- Я не великий спеціаліст в графіці, але якщо там графіка позитивна, то, я думаю, що це тільки на користь. Якщо там графіка розписується різними негативними словами, ну, то зрозуміло, що такого не можна робити, і за це треба просто наказувати. І цього не можна дозволяти.

Що можуть спровокувати графіті - так це дорожні аварії, вважає посадовець. Адже яскраві малюнки уздовж доріг привертають забагато уваги.

Сергій Садовий, керівник Головного управління контролю за благоустроєм м. Києва:

- Я, управляючи своїм автомобілем, даже порушуючи якісь правила дорожнього руху, я звертав увагу не прямо, а дивився на ліво, от в цьому плані може треба попрацювати фахівцям з дорожньої служби. Ну, все-таки, воно відволікає, зрозуміло.

Втім, і соціологи, і правоохоронці погоджуються в одному: брудні вулиці і високий рівень злочинності завжди є супутниками бідності. Тож і боротися потрібно саме з цією складною проблемою.