Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 червня 2011, 13:33 Суспільство
Кожен десятий злочин в Україні вчиняє неповнолітній
Кожен десятий злочин в Україні вчиняє неповнолітній

Кожен десятий злочин в Україні вчиняє неповнолітній - таку статистику має МВС Міжнародного дня захисту дітей. Найчастіше малолітні злочинці крадуть. Та вони не розуміють наслідків своєї діяльності.

Ліки, скутери, інструменти, електрокабелі, речі з автівок. Банда неповнолітніх на Тернопільщині цупила все, що, на їхню думку, погано лежить. Остання здобич - проектор і ноутбук із кінотеатру.

Анатолій Климчук, слідчий Тернопільського МВ міліції:

- Затримана група неповнолітніх осіб, середній вік яких від 14 до 16 років, в більшості - це учні шкіл Тернополя, жителі міста Тернополя. Дані особи вчиняли ряд крадіжок на протязі двох-трьох місяців. В основному, це крадіжки, поєднанні з проникненням в приміщення.

А ось у Києві компанія неповнолітніх побила, нехай і хвальковитого грішми, проте безневинного чоловіка.

Затриманий:

- Он показал нам и сказал, что может нас купить за эти деньги. Я его ударил с локтя, он упал на землю, мы на него налетели, забрали деньги и убежали.

Хлопці вкрали чотири тисячі гривень, які одразу витратили на речі, цигарки та алкоголь. Їх затримали. Загалом правоохоронці нарахували: торік діти переступили межу закону сімнадцять із половиною тисяч раз.

Уляна Котлярова, заступник керівника Управління МВС України:

- Кожний 10 злочин скоєний неповнолітніми. В цілому в структуру підліткової злочинності переважають крадіжки, які складають 70% злочинів вчинених дітьми.

Зазвичай на кримінальну стежку малих ставлять їхні дорослі друзі. Особливо, не раз засуджені. Не лякає таких наставників навіть покарання - за втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність. За це садовлять на п'ять років.

Олексій Поліщук, керівник відділу Дніпровського РУ міліції м. Києва:

- В своїх бесідах вони розповідають про романтику кримінального життя, що це легкі гроші, тебе не обов'язково викриють, вчиниш те то те то, ти неповнолітній, тебе не будуть карать.

А карати таки будуть. Із шістнадцяти років уже садовлять за злочини середньої та легкої тяжкості. А з чотирнадцяти - за тяжкі: вбивство чи розбійництво. А в кричущих випадках за грати можна потрапити і з одинадцяти - якщо так вирішить суд.