Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

1 червня 2011, 15:04 Суспільство
В Україні планують заборонити продаж сигарет без зображень хворих органів
В Україні планують заборонити продаж сигарет без зображень хворих органів

Наступний сюжет - про один із найпопулярніших товарів серед контрабандистів - цигарки. Вони вбивають - про це вкотре говорять і лікарі, й рятувальники в день відмови від тютюну. З якого боку сигарети загрожують людині?

Це кадри страшних пожеж - вони забрали в когось помешкання, а в когось - життя. І всі сталися через ось такий маленький необережно кинутий недокурок. Але вбивають цигарки не лише вогнем. Їх вплив на організм людини набагато підступніший.

Микола Поліщук, екс-міністр охорони здоров'я України:

- Щороку в світі від тютюну гине сім мільйонів людей, від ДТП - 1,3 мільйони людей. Вдумайтесь в цю цифру. В Україні щороку від захворювань, зв'язаних з тютюном, гине понад 110 тисяч людей.

Інфаркти, інсульти, хвороби шлунково-кишкового тракту, онкологічні захворювання та імпотенцію - всі ці недуги провокує паління. Медики кажуть: куріння - то не просто шкідлива звичка, а хвороба.

Євген Фартушний, лікар-психофізіолог:

- Употребление табака включено в международную классификацию болезней, это заболевание, причем, болезненное влечение. Заболевание, по большому счету, воли.

Дія навіть однієї цигарки на людський організм страшна. В димові, крім нікотину й смол, є радіоактивні сполуки та канцерогени.

Євген Фартушний, лікар-психофізіолог:

- Там порядка четырехсот компонентов, вплоть до радиоактивных веществ. Эти четыреста компонентов - в одной сигарете, никотин не самый из них даже страшный.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- 31 травня - Всесвітній день відмови від тютюну. Якщо Ви не можете покинути курити назовсім, то відмовтеся від сигарет хоча цього дня. Навіть такий відпочинок від диму піде на користь для організму.

Сергій курить із тринадцяти років. Кидати не збирається. Каже, отримує від диму насолоду.

Сергій, курець:

- Може, сьогодні в такий день покинете курити?

- Ой, ви знаєте, я даже не знаю, честное слово. Не уверен, что я брошу, навіть на день - не уверен. Даже в домовину нехай положать пачку цигарок.

Утім, такими затятими виявилися не всі курці. Декого нам все-таки вдалося врятувати хоча б на день.

Курець:

- Можете при нас викинути пачку сигарет, і не курити?

- Можу.

- Скільки там лишилось?

- Три.

- Це на один день?

- Да, обещаю.

Курець:

- Може, сьогодні хоч на один день покинете?

- Хорошо, бросим на один день.

Аби відвадити від сигарет якомога більше курців, в Україні започатковують європейську практику. З четвертого жовтня 2012-го заборонять продавати тютюн, якщо на пачці не буде ось таких страшних картинок із зображенням хворих органів. Та, на думку поборників здорового життя, цього замало - варто ще підвищити акциз, і повністю заборонити рекламу тютюнових виробів.