Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

31 травня 2011, 12:22 Суспільство
У Європі оголосили війну мобільним телефонам та Wi-Fi мережам
У Європі оголосили війну мобільним телефонам та Wi-Fi мережам

Європа оголошує війну іншому шкідливому явищу - електромагнітному випромінюванню. Якщо простіше, мобільним телефонам і Wi-Fi мережам. Є пропозиція створити спеціальні зони, вільні від впливу цих приладів: зокрема, довкола лікарень і шкіл. Чи можливо це з сучасним ритмом життя?

Настя - учениця першого класу. У неї, як і в більшості дітей її віку, вже давно є мобільний телефон.

Настя, школярка:

- Ну, чтобы в данный момент звонить маме, и своим родственникам, а вообще - я слушаю на нем музыку.

Мама дівчинки каже: у школу дитині телефон дає не щодня, та й потрібен він, передусім, для спокою самих батьків.

Ірина, мама школярки:

- В школу даю не часто, нас в школе предупреждали, что во время учебного процесса, если во время урока зазвонит телефон, телефон будет отобран, и будет возвращаться у директора. Дается в редких случаях, когда на продленке, если у меня какая-то ситуация, если я знаю, что могу задержаться, перезвонить, сказать.

Про шкідливий вплив мобільних на здоров'я кажуть уже давно. Ось європейці, приміром, намагаються прибрати телефони з повсякденного життя своїх дітей, бодай, зі шкіл. Намагаються обмежувати й Wi-Fi мережі. Цій темі навіть присвятили окрему доповідь на засіданні в Києві. У школах можливу заборону користуватися мобільними схвалюють. Та не з міркувань збереження здоров'я. Поки ж діти мають право вмикати телефони лише на перервах.

Юрій Шукевич, голова Асоціації керівників шкіл:

- Я убежден, что, по большому счету, мобильный телефон в школе не нужен ребенку, который пришел учиться. Если этот ребенок, и такая практика есть, начинает на мобильный телефон фотографировать учителя в неудобной позе, другого ребенка?

У світі існує чимало інших пристроїв, значно шкідливіших за телефони, стверджує пан Юрій.

Юрій Шукевич, голова Асоціації керівників шкіл:

- Возможно, большую опасность представляют ретрансляторы вышки, которые могут находиться рядом со школой, и давать мощное электромагнитное излучение. Опять-таки, кто нам, киевлянам, сообщает дислокацию вышек ретрансляторов.

Що стосується бездротових інтернет-мереж, то українським школам це диво прогресу взагалі малознайоме. Медики скептично ставляться й до розмов про шкідливість випромінювання побутових приладів. Адже цього ще ніхто не досліджував.

Іштван Брінкач, лікар-нейрохірург:

- Это невозможно исследовать. То есть, для того, чтобы это исследовать, должны быть люди, которые не пользуются мобильными телефонами, и за ними постоянно кто-то присматривал на протяжении какого то длительного промежутка времени, и чтоб были люди, которые пользуются мобильными телефонами, и, соответственно, их регулярно сканировать. Это физически невозможно сделать.

Єдине, про що застерігають лікарі - то це дискомфорт від тривалих розмов.

Іштван Брінкач, лікар-нейрохірург:

- Телефоном, если долго его держать у уха, может нагревать, гипотетически, ткани, которые находятся здесь рядышком, но, определенно, всё, что может иметь отношение к проблемам нарушения функций головного мозга, то здесь однозначно нет никаких связей. По крайней мере, на сегодняшний день.

Втім, якщо науковці й доведуть шкідливість впливу мобілок і бездротових мереж, люди все одно навряд чи від них відмовляться.