Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 травня 2011, 14:18 Суспільство
Чим загрожує надмірна відвертість в соцмережах?
Чим загрожує надмірна відвертість в соцмережах?

Поступово соціальні мережі стали місцем постійного спілкування не лише школярів та офісних працівників, а й злодіїв та збоченців. Адже там, на відміну від сайтів знайомств, користувачі не бояться оприлюднювати знімки, номери телефонів і домашні адреси. Чим загрожує така відвертість?

Ірина Винокурова, кореспондентка:

- У Словаччині поліція затримала канібала, який шукав через Інтернет самогубців, які б погодились, щоб після смерті їх з'їли. Один охочий таки знайшовся, але згодом передумав і написав заяву до поліції.

Такі історії не лякають 16 мільйонів користувачів соцмереж в Україні, котрі щодня шукають тут спілкування. Сергій переписується кілька годин на добу - з друзями дитинства, однокурсниками, колегами з роботи. Поновити контакт із багатьма допоміг саме Інтернет. Утім, каже: забагато повідомляти про себе не ризикує.

Сергій Герасимов, мешканець м. Києва:

- Я там розміщую лише інформацію, яка загальнодоступна - можливо, там, де я навчався, деякі фотографії, але я ніколи там не розміщую свої телефони, свої контакти - адресу, або щось таке. Я просто не знаю, як це може бути використане або самими користувачами, або іншими, можливо, органами у нашій країні, або іншій країні.

Хлопець зізнається: в мережі він не рідко повідомляє друзів про відпустку чи відрядження. І правоохоронці застерігають: афішувати свій порядок дня чи плани на майбутнє на сайті не варто.

Максим Литвинов, головний оперуповноважений-інспектор департаменту МВС України:

- По частоте посещений или по характеру поведения человека в сети можно сделать определенные выводы, собирается ли он ехать в командировку за рубеж. Иногда пользователи публикуют эту информацию в открытом доступе, и преступники, имея возможность определить анкетные данные лица, находят его конкретный физический адрес.

Знайти адресу конкретної людини за анкетною інформацією не складно. Тож користувачі, що вірять: у мережі вони інкогніто, помиляються. Помиляються й ті, хто вважає, що правоохоронці мають особливий доступ і можуть читати приватну переписку.

Максим Литвинов, головний оперуповноважений-інспектор департаменту МВС України:

- Используют ли правоохранители в своей работе эти сети - да, используют, но на уровне обычных пользователей. То, что видит обычный пользователь, то видим и мы. Не больше, ни меньше.

Втім, користувачам слід побоюватися не лише крадіїв і комп'ютерних спритників, а й власного керівництва, яке інколи теж нишпорить соцмережами.

Сергій Герасимов, мешканець м. Києва:

- Мені відомі такі випадки навіть серед моїх друзів, коли когось з них звільняли за те, що побачили в одній із соціальних мереж їх не те що непристойні, але специфічні фото, наприклад, на пляжі, або десь на вечірці у клубі.