Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 травня 2011, 12:20 Суспільство
В Україні кількість безплідних пар зростає
В Україні кількість безплідних пар зростає

Одна з восьми сімейних пар в Україні - неплідна. Радість батьківства вона не може відчути з різних причин. Зокрема, через помилки молодості. На здатність зачинати безпосередньо впливає спосіб життя. А з популярними нині серед підлітків алкоголем і нікотином бейбі-буму годі чекати.

Сюди приходять, коли спроби завагітніти марні. Це один із тридцяти репродуктивних центрів в Україні. Тут майже щодня аншлаг.

Наталя Данкович, директор клініки репродуктивної медицини:

- К нам в месяц приходят более 500 пар, которые консультируются у нас на первичных консультациях с проблемами по репродукции.

У країні чи не епідемія неплідності. Дітей не можуть мати більше мільйона українців. Чому - з'ясовують зокрема в таких клініках. Діагностують вроджені вади, які фізично не дають змоги зачати, або виносити плід. Утім, безнащадними роблять себе здебільшого, самі чоловіки й жінки.

Наталя Данкович, директор клініки репродуктивної медицини:

- У мужчин - это образ жизни: это пиво, алкоголь, никотин, инфекции, передающиеся половым путем.

Дедалі частіше медики кажуть про чоловічу неплідність. Сперматозоїди, попри їхнє безперервне оновлення, просто неспроможні запліднити. Вони, зазвичай, або мертві, або кволі.

Наталя Потапенко, завідувачка жіночої консультації поліклініки №1 Оболонського району м. Києва:

- Идеальных спермограмм сейчас очень мало.

Лікарі припускають: якість чоловічих заплідків гіршатиме. Пов'язують це з патичком-рятивничком усіх мам - підгузками.

В'ячеслав Камінський, головний акушер-гінеколог МОЗ України:

- Якщо ми бачимо, що хлопчик ходить в дитсадочок в памперсах, однозначно знайте: він матиме проблеми з репродуктивним здоров'ям.

Природа передбачила чоловічі статеві органи всередину не ховати, щоб вони провітрювалися. З підгузником вентиляції немає. Від того і проблеми. Утім, це тільки гіпотеза. Однозначніші медики стосовно дівчат. Нікотин і алкоголь псують закладені від народження яйцеклітини.

В'ячеслав Камінський, головний акушер-гінеколог МОЗ України:

- Чим раніше дівчинка начне палити і пити алкоголь, як мінімум, тим гірше прогнози репродуктивному плані.

А тут ще й запальні процеси, інколи хронічні. Причини їхні банальні - в холод не прикрита спина або недолікована хвороба. Як наслідок - непрохідність маткових труб. У поліклініках неплідність через це діагностують найчастіше. На другому місці - аборти. Завідувачка однієї з жіночих консультацій підтверджує: масштаби недуги вже лякають.

Наталя Потапенко, завідувачка жіночої консультації поліклініки №1 Оболонського району м. Києва:

- 2005-2006-й год было на учете, есть доктор, который занимается планированием семьи. 45-46 таких пар было, по отчету за 1 квартал этого года - 67.

Утім, якщо природні спроби зачати марні, подружжям допомагають. Це роблять у тих самих репродуктивних центрах. Процедура називається екстракорпоральним заплідненням.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Це - ембріобокс. Там повна стерильність, адже народжується нове життя. Це кімната, де сполучають яйцеклітину та сперматозоїд.

Потім окремо сполучені клітини підсаджують жінці. Утім, процедура ця для багатьох задорога. Одна така спроба запліднення коштує майже тридцять тисяч гривень. І це за якісного жіночого й чоловічого матеріалу.

Наталя Данкович, директорка клініки репродуктивної медицини:

- Действительно, эмбриолог очень часто заявляет о том, что единичные клетки имеют очень хорошее состояние. Это зависит от возраста, от заболеваний, которые переносила, от соматического состояния пациентки.

Тож усі фахівці ледь не в унісон закликають: берегти здоров'я, особливо, репродуктивне, замолоду.