Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 травня 2011, 13:47 Суспільство
У профспілці міліції розробили власний законопроект про перейменування в поліцію
У профспілці міліції розробили власний законопроект про перейменування в поліцію

Українські міліціянти можуть змінити назву. Про це заговорили знову. Полісмени чи, навіть, жандарми - чиновники готують одразу кілька схожих законопроектів про перейменування.

Борис Сачалко, кореспондент:

- Дослідження невтішні: українській міліції народ не довіряє. Щоб цю довіру повернути, її вкотре збираються перейменовувати в поліцію.

Так запропонував депутат Василь Грицак. Окрім полісменів, які проводитимуть розшук і спецоперації, хоче запровадити ще і жандармів. Вони виконуватимуть функцію патрульних. І навіть форму придумали: для поліції - темно-синю, а для жандармерії - чорну. Народові така новація незрозуміла.

Мешканець м. Київ:

- Ви довіряєте українській міліції?

- Я нікому не довіряю, синок.

- А якщо їх перейменують у поліцію?

- Та воно нічого не зміниться. Все буде те саме.

Мешканець м. Київ:

- Ні.

- Якщо переіменують в поліцію, будеш довіряти?

- Ні. Та немає разниці. Та справді просто немає довіри, і все, як би не називали.

У профспілці міліції розробили власний законопроект про зміну назви. Він не про жандармів, але про поліцію. Навіщо міняти?

Анатолій Онищук, керівник профспілки атестованих працівників ОВС України:

- Назва відсікає негатив.

Хоча назва не головне. Профспілчане пишаються: їхній законопроект докорінно змінить правоохоронну систему.

Анатолій Онищук, керівник профспілки атестованих працівників ОВС України:

- Чому в Європі соціальний статус поліції такий високий. В Європі 70 % часу віддають саме соціальній направленості поліцію. Коли поліцейський приходить на допомогу, коли він роз’яснює. Його функція - допомогти. На любу проблему може поговорити. В Європі з усіх питань звертаються до поліції і поліція допомагає.

Як примусити полісменів допомагати, а не карати, розписано в сотні статей і пунктів закону. Але головний мотиватор - не літери, а гроші. Замість 11 мільярдів виділених на міліцію цьогоріч від бюджету потрібно буде…

Анатолій Онищук, керівник профспілки атестованих працівників ОВС України:

- 27 мільярдів, і ми зможемо ефективніше працювати. В системі були працівники, які отримували менше мінімальної зарплати. А ми говорим, що боримося з корупцією. Працівник повинен бути мотивованим.

Навіщо змінювати назву, не розуміють історики. В кожній країні поліція - своя, і функції, що вона виконує, також різняться - уніфікованого стандарту немає.

Дмитро Видинеєв, історик:

- Коли нам кажуть, що перейменування міліції у поліцію автоматично приведе до запровадження європейських стандартів, у мене виникає питання - ніде і ніколи стандарти не виникали інакше, як у ході багатостолітнього формування національної ідеї, відносин між суспільством і державою, національної правоохоронної системи, національного уявлення про справедливість і правопорядок.

Долю законопроектів вирішуватиме верховна рада. Щоправда, ініціативи перейменування не схвалюють і самі міліціянти. Кажуть, для початку - зарплатню б підняти, а потім вже і над зміною назви можна думати.

Анатолій Могильов, міністр внутрішніх справ України:

- В начале нужно милицию переформатировать. А уже переименование - это следующее, потом может быть. А если мы тоже переименуем ну от этого будет толк? Нет, так а какой смысл? Поэтому тот, кто такие законопроекты вносит. Ну, голова профспілки - он не инициатор. Если он об этом ляпнул, то это уже его проблемы.