Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 травня 2011, 12:45 Суспільство
Згідно зі статистикою, злочинність в Україні молодшає
Згідно зі статистикою, злочинність в Україні молодшає

А ще - на Київщині впіймали молодиків, що обкрадали приватні будинки. За кілька місяців вони пограбували мешканців Обухова більш, як на сто тисяч гривень. Злочинці не гребували навіть постільною білизною та саджанцями.

Прийшов, придивився, обікрав - саме так діяв цей дует злодіїв, які тягнули все, що погано лежить. До крадіжок долучили неповнолітнього Ігора.

Ігор, затриманий:

- Или дверь выламывали, или через окно. Если условно дадут, думаю, такого больше делать не буду. Буду как-то работать.

Як свідчить статистика, злочинність в Україні молодшає. У першому кварталі міліція зареєструвала майже сорок тисяч крадіжок - понад половину з них здійснили неповнолітні.

Юрій Лукін, керівник кримінальної міліції у справах дітей ГУ МВС України в Київській області:

- Десь відсотків 70 - це крадіжки мобільних телефонів, насамперед, у школах. Інша дитина приносить мобільного телефона, він розуміє, що такого телефона в його сім`ї ніколи не було, і не буде. Він бачить це по телевізору з реклам. Він - хочу у будь-якому разі заволодіти телефоном, - не розуміючи наслідків, які можуть після цього настати.

Популярні в неповнолітніх і пограбування. На Донеччині у Краматорську сімнадцятирічна дівчина загубила гроші, які мала віддати батькові. Тож із подругою вирушила грабувати таксиста - вдарила чоловіка ножем у шию.

Затримана:

- Я просто закрыла, и не знаю, даже куда я била. Даже не почувствовала, что куда-то попала.

Когда открыла глаза, нож был уже у него в руке.

Особливо тяжкі злочини - рідкість серед неповнолітніх. Але іноді й підлітки переходять межу. Борис взяв гріх на душу через перше кохання. В бійці спортсмен убив свого суперника. Тепер шкодує.

Борис, засуджений за вбивство:

- Людина не має права забирати в когось життя. Вона не дала йому життя, і не має права забирати.

Психологи впевнені: неповнолітні йдуть на злочини, насамперед, через соціальні, а не матеріальні проблеми.

Наталя Лисенко, психолог:

- В цьому віці дитина, начебто, і виглядає, можуть бути і здоровеньки, а психологічно вони ще такі тендітні. Їм, можливо, важко зробити вибір, і щоб казатися такими дорослими, можуть і палити, і наркотики вживати. По-друге, це такі сімейні речі, які дитина бачила в сім’ї - такі, як насильство. Коли соціальні норми, вони порушуються в родині, дитина вважає це за норму. І вона може робити так в оточенні своєму.

В Україні до неповнолітніх злочинців максимально лояльний підхід - часті попередження та умовні терміни. Спрямувати на правильний шлях це допомагає не завжди. Іноді така безкарність породжує ще більшу безвідповідальність.