Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 травня 2011, 16:42 Суспільство
Будівельники стадіону "Олімпійський" знищують Косий капонір
Будівельники стадіону "Олімпійський" знищують Косий капонір

Заручником спорту та бізнесу стала українська культура. Працівники історико-архітектурного музею Київська фортеця б'ють на сполох: територію музею нищать будівельники, що ремонтують головний стадіон країни. На скарги культурних діячів, та й на заборони місцевої влади ніхто не зважає. Воно й не дивно - підготовці до Євро-2012 - всюди зелений колір.

Вали Косого капоніру входять до музейного комплексу Київська фортеця. Це найбільша кам'яно-земляна фортеця світу та пам'ятка національного значення. З 1842-го ці вали витримали не один військовий штурм, а от встояти перед облогою будівельників не змогли.

В'ячеслав Кулинич, директор національного музею Київської фортеці:

- Незважаючи на наші протести і заборону, ми не давали дозволу, вони самовільно захопили нашу територію - близько гектара наших валів і нищать їх.

Будівельні роботи на території Київської фортеці забудовники НСК Олімпійського почали ще 27-го квітня. Відтоді минуло лише кілька тижнів, а наслідки руйнації на валах уже видно.

Марина Борисполець, кореспондент:

- Тільки-но будівельники почали руйнувати вали, всередині косого капоніру на стінах проступила вода. Аби хоч якось врятувати будівлю від вологи, тут поставили сушилки.

Після такого музейники забили на сполох. У Київській міській адміністрації створили спеціальну комісію, втім, чиновники для будівельників - не указ.

Олександр Бригинець, голова комісії Київради з питань культури і туризму:

- На комісії, яка засідала кілька днів тому, було прийнято звернення до забудовників припинити будівництво, поки комісія не зробить висновків. На жаль, забудовники не лише не припинили роботу, а й натягнули колючий дріт після цієї комісії.

На місці історичних валів будують так звану зону гостинності для членів УЄФА - планують звести семиповерхову будівлю. Музейники бідкаються: окрім того, що руйнують пам'ятку, споруда ще й повністю закриє краєвид.

В'ячеслав Кулинич, директор національного музею Київської фортеці:

- Планувалося, що тут будуть сходи на ту територію. Вал закінчується - і люди вільно, ми можемо пресуватись з музею на стадіон, а вони ставлять тут глуху стіну. І цієї панорами не буде видно, це єдина у Києві панорама в західному напрямку. Ми ж всі панорами дивимось куди, на схід з берегів Дніпра? А тут така чудова панорама.

На захист Косого Капоніру стали громадські організації. І у всесвітній день музеїв вони зруйнували паркан, встановлений будівельниками. Кажуть, хоча б так привернуть увагу до беззаконня.

Володимир Бондар, заступник голови громадської організації:

- Мы рубаем и уничтожаем наши памятники, с этим нужно что-то делать.

Відповідальна за реконструкцію Олімпійського стадіону організація ситуацію не коментує.

На їхньому інтернет-сайті зазначено: для спорудження зони гостинності було обрано єдино можливу територію на схід від стадіону. На сьогодні місцевість не належить до пам'яток історичного значення, та є абсолютно необлаштованою та непридатною для відвідування.

Володимир Бондар, заступник голови громадської організації:

- Запрошую у музей киян: прийдіть, подивіться, поки цей вал ще існує! Поки існує каскад валів, не сидіть дома на кухні, станьте поруч з нами, захистіть Київ історичний!