Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 травня 2011, 13:19 Суспільство
Близько 20% виплат на народження дитини витрачається не за призначенням
Близько 20% виплат на народження дитини витрачається не за призначенням

З 2006-го року в Україні невпинно зростає народжуваність. Фахівці пояснюють цей феномен, зокрема, збільшенням державних виплат у разі народження дитини. Та чи завжди ці гроші доходять за призначенням і хто це контролює?

Ще кілька днів -, і цей півторарічний малюк помер би від холоду й голоду. Врятували хлопчика лише завдяки втручанню міліції та працівників соціальних служб. Дитя зростало у бруднющій квартирі в товаристві тарганів і маминих друзів-наркоманів.

Оксана Білкун, сусідка:

- Умови були страшні. Ну, навіть не то слово, що страшні, а надстрашні, тому що за дитиною взагалі нагляду ніякого не було. Постійно там збиралися алкоголіки, наркомани. І дитина сама по собі. По підлозі, голенька так лазила. І їсти нічого там в них не було в хаті. Горілка, випивка, співи. І більше нічого.

Замість памперсів і дитячої коляски - порожні пляшки. Отримані на все це від держави гроші горе-ненька постійно пропивала. Тож соціальні інспектори вирішили: виплату припинити, а саму жінку згодом позбавили материнських прав.

Марина Легенька, правозахисниця:

- Ці порушення регламентуються саме Законом про державну допомогу сім'ям з дітьми, і він встановлює такий факт, як нецільове використання коштів, або ж неналежне доглядання за дитиною. І в тому і в тому випадку виплата цих коштів може бут припинена.

Сьогодні держава щедро піклується про своїх новонароджених громадян. Утім, астрономічні для багатьох молодих сімей суми нині виплачують не одразу. Передусім, тому, щоби не було спокуси витратити не за призначенням.

Молода мама:

- А що ви встигли купити за ті гроші, що держава дала?

- Необхідне.

- Що саме?

- Ой… Памперси, каляску і так далі.

Це - Платон. Його мама, киянка Тетяна, вже одинадцять місяців отримує від держави гроші на щасливе дитинство синочка. Жінка каже: якби не працював чоловік, на вісімсот гривень не протягли б. Мовляв, хлопчик росте швидко, ростуть і потреби. Нічого не вдієш, відповідають мамі чиновники. Ще й раз на три місяці приходять у гості. З перевіркою.

Сергій Рогач, співробітник Управління праці та соціального захисту населення Дніпровського району м. Києва:

- Перевірка проводиться шляхом обстеження матеріальних умов проживання сім’ї, яка отримує допомогу. В ході обстеження державними соцінспекторами контролюється цільове використання усієї допомоги, і проводиться консультативно-роз’яснювальна робота.

Якщо соціальний інспектор не знайде в помешканні, де живе немовля, ні дитячої коляски, ні памперсів та іграшок - будьте готові до серйозної розмови. Після першого попередження на вас складуть протокол, а якщо за кілька днів ви не виправите ситуації - грошової допомоги не надаватимуть. Про вашого малюка почнуть дбати соціальні служби.

Марина Легенька, правозахисниця:

- Встановлюється у даному випадку соціальний супровід. По-друге, в таких випадках найчастіше призначається опікун дитині. Це може бути бабуся, або дідусь. Найчастіше і ці кошти виплачуються їм. І знову, контролюється їх цільове використання.

За неофіційною статистикою, державну допомогу новонародженим спрямовують не за призначенням майже 20 відсотків українських сімей. Попереду тут батьки-алкоголіки, за ними - дорослі, що замість дитячої люльки купують меблі й побутову техніку. Відповідальності ж за нецільові розтрати - поки ніякої.