Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

11 травня 2011, 14:33 Суспільство
Донецький і київський вузи криміналістики чекають на молоде покоління
Донецький і київський вузи криміналістики чекають на молоде покоління

За статистикою, майже вісімдесят відсотків розкриття злочину припадає на роботу експертів-криміналістів. Саме їхні зусилля дають змогу за лічені години дати відповіді на найскладніші кримінальні загадки.

Від архаїчної лупи до сучасного мікроскопа - такий тернистий шлях криміналістики.

Андрій Коструб, заступник керівника Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру:

- Здесь кинопленка. Вот так заводилась. Это все механика. И через тот же окуляр проводилась та же съемка.

У музеї кримінальних експертиз усе справжнє. За допомоги оцих засобів вітчизняні Шерлоки Холмси не один десяток років викривали злочинців. Та життя не стоїть на місці. Сучасні злодії поперед інших цікавляться новітніми прогресивними технологіями, й постійно поліпшують кваліфікацію.

Затриманий:

- Отак вона лежала.

- Лицем доверху, чи донизу?

- Донизу, а руки були ззаду. Вот здесь я ножом срезал лифчик.

Цей чоловік задушив восьмирічну дівчинку, та сподівався, що його не покарають, бо робив свою чорну справу в медичних рукавичках. Зловмисникові й невтямки, що вітчизняні експерти вже вміють розрізняти відбитки й через гуму.

Андрій Коструб, заступник керівника Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру:

- Много факторов влияет на это - здесь и качество отпечатков, какие изымаются, и опыт, и профессионализм человека, эксперта, который занимается этим направлением.

А за допомоги оцього методу правоохоронцям вдалося спіймати одного з керівників "Еліта-центру". Щоб уникнути відповідальності - шахрай сховався під іншою зовнішністю, та сучасні цифрові фототехнології дають змогу ідентифікувати змінене навіть до невпізнання обличчя.

Експерт:

- В этом чемодане все компактно. Осветители как фонарик можно использовать для выявления следов пальцев рук в ультрафиолете. Досмотровое зеркало - для того, чтобы в скрытых полостях произвести исследования, пробирки для изъятия следов биологического происхождения.

Начиння такої валізи може нажахати навіть бувалого рецидивіста. Кров, волосся, слина на недопалкові, частинки шкіри на одязі - зі всього цього сьогодні вже вміють виділяти ДНК. А за нею швидко визначать колір очей, будову носа, інші зовнішні ознаки лиходія. Ще трохи - і скласти фоторобота експерт зуміє без свідчень самовидців. З-поміж новинок - і передові технології в розслідуванні економічних злочинів. Щоправда, про них не розповідають. А ще є цікавинки в балістиці, документознавстві та мистецьких дослідженнях. До всього цього потрібні неабиякі фахові знання, тож криміналісти нетерпляче чекають на молоде поповнення.

Андрій Коструб, заступник керівника Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру:

- Готовят два вуза - в Донецке и в Киеве. Если брать инженерно-техническое направление, нужны специалисты с математическим складом ума, за химическим направлением - биологи и химики, взрывотехники. Это специализированная подготовка, которая направлена на подготовку специалистов для выездов на место происшествий.

Сьогодні на озброєнні у вітчизняних експертів-криміналістів майже п'ять десятків методів розкриття злочинів. Втім, усіх своїх таємниць фахівці розкривати не хочуть. Кажуть, на все свій час.