Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

11 травня 2011, 12:20 Суспільство
Після скандального святкування Дня перемоги у Львові порушена кримінальна справа
Після скандального святкування Дня перемоги у Львові порушена кримінальна справа

За стрілянину під час скандального святкування Дня перемоги у Львові міліція вже порушила кримінальну справу. Унаслідок бійки 16-ро людей із травмами звернулися до лікарів. В одного з постраждалих - черепно-мозкова травма. Попри заборону суду проводити в місті масові заходи 9 травня, двом тисячам правоохоронців не вдалося запобігти сутичкам.

9 травня у Львові "наближали, як могли" - правоохоронці проводили наради, "виховні" зустрічі з політичними силами. А суд навіть заборонив будь-які масові заходи, крім офіційних. Не допомогло! День перемоги біля Меморіалу Слави та на Марсовому полі відсвяткували стріляниною, жбурлянням каміння і взаємними образами.

Сутичка почалася ще дорогою до Меморіалу Слави. Близько тисячі молодиків у респіраторних масках зустрілися з десятком людей з георгіївськими стрічками на грудях. Супротивники святкування Дня перемоги почали здирати чорно-жовті атрибути. Один із носіїв георгіївської стрічки взявся стріляти в опонента з травматичного пістолета і влучив у ногу.

Учасник демонстрації (закачує штанину і витягує гумову кулю з ноги):

- Чорна гума, заборонена!

- Хто стріляв?

- Комуністи стріляли!

Однодумці пораненого у відповідь відлупцювали стрільця. Він із травмою голови в лікарні. Чоловік, що застосував травматичну зброю, є сином впливового правоохоронця у відставці, а сьогодні - радника головного міліціянта Львівщини.

Михайло Курочка, заступник керівника ГУ МВС України у Львівській області:

- На сьогоднішній день справа, що стосується стрілянини - є порушена кримінальна справа по факту хуліганства.

Міліція затримала дев'ятьох молодиків за дрібний бешкет, і обіцяє покарати всіх винних. Та багато хто звинувачує саме міліцію в тому, що сталося. Зокрема, й мер Львова.

Андрій Садовий, міський голова Львова:

- Чому вчора представники російських фашистів розгорнули прапор на пагорбі слави? Чому правоохоронці зайняли пасивну позицію? Це що? Це є не фаховість, чи це є свідоме підігрівання провокаторам? Мені прикро, що вчора 16 львів'ян звернулися до травмпунктів.

За бешкет у місті довелося відповідати й керівникові області. До його кабінету вдерлося з десяток депутатів облради і звинуватили у злочинній бездіяльності.

Мешканка м. Львова:

- Правоохоронні органи разом з адміністрацією вчора зробили дебош "Родина" і "Русское единство". В той час, як наших людей били, ви трубки не брали, вас не було. Де ви були?

На це запитання губернатор відповів заявою про звільнення з посади.

Михайло Цимбалюк, губернатор Львівської області:

- Указ про звільнення може бути на сайті будь якої хвилини, пише чиновник заяву чи не пише.

І прихильники, і супротивники святкування Дня перемоги пояснюють: ішли до Меморіалу слави лише з добрими намірами.

Ірина Сех, представниця політичного об'єднання:

- 4 автобуси, "Родина" і "Русское единство" зробили все, що вони хотіли зробити, зробили величезну провокацію.

Тимофій Маханьок, керівник Львівської обласної організації ветеранів ВВВ:

- Ви скажіть, то держава? То ганьба, якої світ не мав. От скажіть во всеуслышанье: ганьба! Позор!