Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

29 квітня 2011, 12:38 Суспільство
Доручення на кермування автомобілем можуть скасувати
Доручення на кермування автомобілем можуть скасувати

Доручення на кермування автомобілем найближчим часом можуть скасувати. Цей пункт є у проекті закону, що його вніс на розгляд до Верховної ради Президент. Чи потрібні такі новації Україні?

Владислав нещодавно купив машину. У техпаспорт вписав тільки себе, а тепер шкодує - часто авто потрібне і батькові.

Владислав, водій:

- Я хотел сделать доверенность на своего отца, и в связи с этим лучше подождать, сделать бесплатно, чем сейчас платить за нотариуса, оформлять, и все эти мороки

Тепер усе зміниться. Є права, власник добровільно передав техпаспорт на машину - їдь спокійно. Це звичайна європейська практика, кажуть експерти. Чому відстає Україна?

Олег Назаренко, експерт:

- Тому що це насправді можливість знімати гроші з водія. Оброк платити. У всіх країнах - у Німеччині тій же - я віддав вам своє свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу - значить, ви власник.

Українську на європейську практику хочуть змінити вітчизняні чиновники. Відповідну ініціативу озвучив міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов. Його відомство вже навіть проект спеціальний створило. Нинішня система доручень абсурдна, кажуть там.

Анатолій Могильов, міністр внутрішніх справ України:

- Это практика, к которой можно идти с целью минимизации излишнего администрирования того транспорта, который у нас находится. Человек, который берет у нотариуса доверенности, он платит где-то 100-150 гривен, это лишний платеж.

Юрій показує своє доручення на кермування автомобілем. За нього заплатив кількасот гривень. У магічну силу змін - не вірить.

Юрій, водій:

- Да нет...

- Все буде по-старому?

- Да, конечно.

Фактично, все дійсно залишається по-старому. Продати авто без генерального доручення неможливо. Зміни стосуються тільки отримання права керування машиною.

Але і тут не все так просто - передати технічного паспорта автівки іншому водієві - замало. Для цього власник повинен завітати до ДАЇ і вказати, що він передає право на кермування іншій особі. Ім'я нового водія вносять у спеціальну електронну базу даних. Таку перекручену європейську практику даївці пояснюють пересторогою. Кажуть, отримати технічного паспорта можна, пограбувавши людину. Експерти такої логіки не розуміють: про викрадення одразу заявляють у міліцію.

Олег Назаренко, експерт:

- Нотаріусам не потрібно зарегульовувати все, що навколо. Чому в Росії це працює - там від руки можна написати доручення. Чому в Німеччині, в Європі це працює - там не потрібно нічого завіряти. Що Україна - якась надкримінальна держава, що на кожному кроці людей будуть вбивати, викидати з машин.

Доки парламентарі обмірковують президентську ініціативу, даївці вже почали експерименти із дорученнями.

Валерій Лозовий, керівник ДАІ МВС України:

- Ми дали вже завдання інспекторському складу ДАІ для того, щоб вони уже відпрацьовували це у режимі експерименту не перевіряти зараз доручення на право керування транспортними засобами. Інспектори перевіряють тільки наявність посвідчення водія і технічний паспорт документу на транспортний засіб.

Борис Сачалко, кореспондент:

- Навіть якщо доручення відмінять, не спішіть сідати за кермо. Найкраще - у ДАІ отримати спеціальну довідку, у якій вказано, що ви маєте право кермувати автомобілем. Це на випадок, якщо у інспектора не виявиться під рукою оцієї от спеціальної електронної бази даних, по якій і можна перевірити дану інформацію.